Na hlavný obsah

Čo potrebujete vedieť k ročnému zúčtovaniu daní (otázky a odpovede)

RTVS sa pýtala na povinnosti a dôležité dátumy.

Čo potrebujete vedieť k ročnému zúčtovaniu daní (otázky a odpovede)
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O ročné zúčtovanie daní treba požiadať do 15. februára. Otázky k tejto povinnosti zodpovedala Drahomíra Adamčíková z oddelenia komunikácie Finančného riaditeľstva SR.

Koho sa týka ročné zúčtovanie?

O ročné zúčtovanie dane môžu požiadať zamestnanci, ktorí mali v zdaňovacom období v roku 2023 príjmy len zo závislej činnosti. To znamená zo zamestnania alebo práce na dohodu.

Ako má zamestnanec postupovať, ak nemal iné príjmy? Ako vyplniť žiadosť?

Žiadosť je pomerne jednoduchá. Sú to vlastne dve tlačivá formátu A4. Musí ich podať písomne svojmu zamestnávateľovi do 15. februára.

Čo v prípade ak zamestnanec nestihne požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania?

Ak to zamestnanec nestihne, prípadne ak nepredloží zamestnávateľovi všetky potrebné doklady, ktoré sú k tomuto ročnému zúčtovaniu potrebné, tak si ho potom musí urobiť sám. Musí si podať daňové priznanie typu A, a to v termíne do 2. apríla.

Spomenuli ste potrebné doklady. O aké doklady ide?

Ide o doklady, ktoré preukazujú, či má zamestnanec nárok na nejaké daňové bonusy. Napríklad, ak si chce uplatniť daňový bonus na dieťa, tak je potrebné doložiť rodný list, prípadne potvrdenie o návšteve školy.

Ak si chce uplatniť úroky zo zaplateného úveru, tak tiež musí k tomu predložiť nejaké potrebné doklady. Ak si aj prispieval do doplnkového dôchodkového sporenia, tak takisto potrebuje doklad k tomuto ročnému vyúčtovaniu dane. To je práve novinka tento rok, to vyúčtovanie úverov.

Čo sa stane v prípade, že nedodáme všetky potrebné doklady?

Môžeme si zobrať príklad, že zamestnanec si v ročnom zúčtovaní dane začiarkne, že chce si uplatniť daňový bonus na dieťa, ale nepredloží napríklad rodný list dieťaťa. V tom prípade zamestnávateľ nebude prihliadať na uplatnenie daňového bonusu a urobí štandardné ročné zúčtovanie. Čiže by zamestnanec v podstate uškodil sám sebe.

Na aký daňový bonus alebo na aké daňové bonusy majú zamestnanci nárok?

Spomenuli sme daňový bonus na dieťa alebo teda na vyživované deti. Ďalej je to daňový bonus na manžela. Alebo daňový bonus za zaplatené úroky na hypotéku.

Ako má zamestnanec postupovať v prípade, že mal viacero zamestnávateľov?

V tomto prípade môže zamestnanec požiadať hociktorého z týchto zamestnávateľov, u ktorého pracoval v roku 2023, aby mu vykonal ročné zúčtovanie dane. Tomuto zamestnávateľovi musí predložiť všetky príjmy za ten rok aj od ostatných zamestnávateľov a takisto aj tie potrebné doklady, ak si chce uplatňovať určitý daňový bonus.

Má zamestnávateľ povinnosť urobiť toto ročné zúčtovanie, ak ho o to zamestnanec požiada?

Áno, ročné zúčtovanie dane musí zamestnávateľ urobiť zamestnancovi, a to v termíne do 2. apríla.

Kedy potrebujeme potvrdenie o zaplatení dania?

Toto potvrdenie potrebujem vtedy, ak si teda robím daňové priznanie sám. Môže to byť daňové priznanie typu A, ako sme spomínali, alebo aj daňové priznanie typu B, ak sme mali aj iný príjem, napríklad príjem z prenájmu nehnuteľnosti. Zamestnanec, ktorý vlastne nepožiada o ročné zúčtovanie dane, tak jeho zamestnávateľ má povinnosť mu do 11. marca vystaviť a doručiť potvrdenie o zaplatení dane.

Kedy je posledný deň na podanie daňového priznania?

Tento rok sa to posúva, pretože tam máme veľkonočné sviatky. Takže lehota, posledný deň na podanie daňového priznania, je tento rok 2. apríla.

Záznam celého rozhovoru s Drahomírou Adamčíkovou z Ranných správ RTVS si pozrite tu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika