Na hlavný obsah

Prenajímali alebo predali ste minulý rok nehnuteľnosť? Aj vy musíte podať daňové priznanie

Prinášame tipy, ktoré vám pri vypĺňaní pomôžu.

Prenajímali alebo predali ste minulý rok nehnuteľnosť? Aj vy musíte podať daňové priznanie
Ilustračná snímka - tlačivo daňového priznania. Foto: RTVS

Povinnosť podať daňové priznanie nie je automatická, kedy sa nás týka? Posledným dňom na podanie daňového priznania je tento rok druhý apríl.

Daňové priznanie za rok 2023 je daňovník povinný podať v prípade ak jeho celkové zdaniteľné príjmy presiahli sumu 2 461, 41 eur. Týka sa to aj tých, ktorí v minulom roku predali alebo prenajímali nehnuteľnosť.

„Príjem z predaja nehnuteľností sa uvádza na daňovom priznaní typu B, oddiel osem, riadok dva. Na tomto riadku sú stĺpce príjmy a výdavky. Do príjmov sa uvedie celková suma, za ktorú sme nehnuteľnosť predali a do výdavkov celková suma výdavkov. Tieto výdavky môžu predstavovať napríklad náklady na opravu, údržbu, zaplatené úroky z úveru, poplatky realitnej kancelárii, prípadne nejaké správne poplatky,“ uviedla hovorkyňa Finančnej správy SR Drahomíra Adamčíková.

„Ak sme nehnuteľnosť prenajímali, tak príjem z tejto nehnuteľnosti sa takisto uvádza v daňovom priznaní typu B, oddiel šesť, riadok jedenásť. Takisto tam máme stĺpce príjem a výdavok. Do stĺpca príjmy uvedieme celkovú sumu, ktorú sme získali za prenájom, avšak zníženú o päťsto eur. Tie sú oslobodené od dane. Do výdavkov môžeme zahrnúť napríklad náklady na energie, voda, plyn, služby ako televízia, internet, platby do fondu opráv, správcovi bytového domu za používanie výťahu a podobne,“ dodáva Adamčíková.

Predaj tovarov a služieb

Ak má prenajímateľ nehnuteľnosť uvedenú vo svojom obchodnom majetku, tak má nárok si do daňových výdavkov pridať aj náklady na údržbu a opravu nehnuteľnosti, poistenie za nehnuteľnosť. Ale aj daň z nehnuteľnosti alebo výdavky na obstaranie, prípadne iné technické zhodnotenie nehnuteľnosti.

Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. Sú to napríklad výnosy z predaja alebo prevodu cenných papierov, z predaja virtuálnej meny alebo aj nepeňažná výhra, ktorá presiahla sumu 350 eur.

Zdaňovať sa musia aj príjmy nadobudnuté predajom tovarov alebo služieb cez rôzne aplikácie alebo stránky, ktoré poskytujú ubytovanie či predaj zánovných vecí.

„Finančná správa po prvýkrát v januári tohto roka zbierala informácie od prevádzkovateľov týchto platforiem. Niektorí sú z oznamovacej povinnosti vylúčení, ako napríklad vládne inštitúcie alebo veľké hotelové reťazce. Takisto sú to aj predajcovia, ktorí mali menej ako tridsať predajov za sledované obdobie. A tento predaj nepresiahol sumu viac ako dvetisíc eur,“ informovala Adamčíková.

Ak ste mali viac predajov alebo váš predaj presiahol sumu dvetisíc eur, musíte podať daňové priznanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko