Na hlavný obsah

Rieku Hornád znečisťujú splašky. Zrejme za to môže zastaraná čistička odpadových vôd

Meandre Hornádu pritom zaradili medzi územie európskeho významu Natura 2000.

Rieku Hornád znečisťujú splašky. Zrejme za to môže zastaraná čistička odpadových vôd
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zastarané kanalizácie a čistiarne odpadových vôd trápia mnohé obce na Slovensku. Poukazuje na to aj únik splaškov do rieky Hornád pri obci Spišský Štiavnik. Podnet dostala aj RTVS.

Meandre Hornádu pritom zaradili medzi územie európskeho významu Natura 2000 a sú súčasťou Národného parku Slovenský raj.

Oznamovateľ tvrdí, že údržba čistiarne odpadových vôd v Spišskom Štiavniku nie je dostatočná. Opakovane upozornil na vytekajúce splašky do okolia. V čase, keď sme nakrúcali pri výpuste, voda nezapáchala a na pohľad zakalená nebola.

Nefunkčnej čistiarni odpadových vôd sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

„Celý december vyvierali neprečistené splaškové vody po areáli čistiarne odpadových vôd a toto sú zvyšky šedých kalov a splaškové vody sú vypúšťané aj priamo do rieky Hornád. Sú tam zvyšky rozdrobených fekálií, toaletných papierov,“ uviedol oznamovateľ podnetov Patrik Tomajko.

Inšpekcia životného prostredia riešila viacero podnetov. Ukončili dve konania z roku 2022. Laboratórne rozbory preukázali mimoriadne zhoršenie vôd v rieke Hornád.

„V oboch prípadoch sme konštatovali porušenie vodného zákona a uložili obci Spišský Štiavnik pokutu vo výške 3 500 eur a pokutu vo výške sedemtisíc eur,“ priblížil hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Dávid Vido.

Obec sa proti rozhodnutiu odvolala. „Sankciu budeme musieť uhradiť len z verejných zdrojov. A peniaze nám budú zase chýbať na to, aby sme mohli na čistiarni niečo spraviť,“ skonštatoval starosta obce Spišský Štiavnik Matúš Korheľ (Hlas-SD).

Starosta vysvetlil, že čistiareň rekonštruovali, ale kapacitne nestíha najmä po dažďoch. Projekt, ktorý by situáciu zlepšil, plánujú, ale nemajú naň peniaze. K tomu riešia nevymožiteľné nedoplatky za vodné a stočné najmä od sociálne odkázaných občanov.

Pokuty obec decimujú

„Investície sú dosť finančne náročné a ak máte v obci 20 či 30 percent neplatičov, tak je ťažko tie peniaze nájsť,“ hovorí starosta.

Každá ďalšia pokuta decimuje obec ešte viac. Podnety v Spišskom Štiavniku sú pritom len vrchol ľadovca.

„Zaoberali sme sa podnetom, ale nezistili sme výrazné znečistenie nad rámec ostatných. Treba zdôrazniť, že je to problém možno celého úseku Hornádu od prameňa. Niektoré obce ešte nemajú dneska čistiarne odpadových vôd a tam je situácia horšia ako v Spišskom Štiavniku,“ hovorí riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil.

Na Slovensku je stále 1 700 obcí, kde chýba verejná kanalizácia s čistiarňou odpadových vôd. A aj tam, kde ich majú, treba výrazne investovať do ich obnovy. „ZMOS na tento problém dlhodobo upozorňuje s tým, že v minulosti sa prerušila nejaká koncepcia prípravy investícií do vodovodov a kanalizácií,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

Envirorezort v písomnom stanovisku sľubuje rýchlejší systém budovania verejných kanalizácií. Environmentálny fond k 31. marcu zverejní výzvy na projekty do ochrany a využívanie vôd za 53 a pol milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny