Na hlavný obsah

Zápach a takmer nepretržitý hluk. Obyvateľom už niekoľko rokov strpčuje život čistiareň odpadových vôd

Nespokojnosť obyvateľov ulice, kde žije približne 300 ľudí, vyvrcholila koncom leta petíciou.

Zápach a takmer nepretržitý hluk. Obyvateľom  už niekoľko rokov strpčuje život čistiareň odpadových vôd
Čistička odpadových vôd v Devínskej Novej Vsi. Foto: RTVS

Doma by každý chcel mať pokoj, aspoň v noci. Ak vás však chvíľami ovanie zápach a takmer nepretržite obťažuje hluk a vibrácie, pred ktorými sa nedá ujsť, je to problém. Riešia ho už niekoľko rokov obyvatelia Záhradnej ulice v Bratislave, v ktorej tesnom susedstve sa nachádza čistiareň odpadových vôd.

„V rodinnom dome bývame už 18 rokov, máme okná na túto stranu. Páči sa nám tu, ale niekedy sú tie noci ťažšie,“ uviedol ďalší obyvateľ Záhradnej ulice Peter Mojžišík.

Najmä v nočnom tichu totiž najviac počuť dunivý hluk, ktorý sa takmer nepretržite šíri od čistiarne odpadových vôd v Devínskej Novej Vsi.

Téme sa podrobnejšie v relácii Občan za dverami venovala redaktorka Monika Mannová. Pozrite si jej reportáž:

„Zo začiatku tu bola postavená čistička len pre Devínsku Novú Ves, ktorá mala vtedy okolo 7-tisíc obyvateľov,“ priblížil obyvateľ ulice Ivan Krechňák.

„O umiestnení čistiarne odpadových vôd na tomto mieste sa rozhodlo ešte v roku 1982, následne teda začala pracovať od 1993,“ upresnil hovorca mesta Bratislava Peter Bubla.

„Keď sme sa sem prisťahovali, s čističkou nebol žiadny problém. Keď ju bolo cítiť dva-trikrát do mesiaca, tak sme si povedali, že to sa dá ešte zniesť. Nebolo to nikdy na dlhšie, keď fúkal vietor už to prestalo,“ uviedol Peter Mojžišík.

Problémom je zápach aj hluk

Obyvateľov Záhradnej ulice od prevádzky oddeľuje iba pás stromov a náletových drevín.

„Prvý problém je ten, že je tu cítiť zápach, najmä v letných mesiacoch alebo keď kolíše tlak. Druhá vec je hluk, ktorý tu je z tej technológie a v poslednom, čase, mám taký pocit, že sa to zväčšuje,“ povedal Ivan.

„Čistiareň v Devínskej Novej Vsi je umiestnená pomerne dobre, to znamená mimo obce. Faktom ale je, že je v relatívnom údolí a ľudia na tejto ulici sú v tesnej blízkosti, čiže naozaj na hrane nášho ochranného pásma. To môže mať vplyv na ich život a na komfort bývania v tejto lokalite,“ skonštatoval hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Peter Podstupka.

„Samozrejme, časť toho procesu prebieha na otvorených plochách a môže sa stať že za poveternostných podmienok to spôsobuje výrazný zápach,“ dodal hovorca.

Obyvateľom však najviac prekáža hluk a vibrácie. Sťažovať sa začali v roku 2015, keď, ako tvrdia, sa všetko zhoršilo.

„Už v minulosti bolo podaných niekoľko sťažností na hluk, už v minulosti tam prebehlo meranie úradom verejného zdravotníctva s jednoznačným záverom, že úrovne hluku neprekračujú povolené limity,“ informoval ďalej hovorca BVS.

„Tlačíme vzduch cez dúchadlá, to je relatívne veľký zdroj hluku. Tieto dúchadlá boli vymenené za nové, moderné, ktoré sú uložené v protihlukovom mieste. Zdrojom hluku by mohla byť aj výroba elektriny, čo je tá kogeneračná jednotka, ktorú sme takisto vybudovali,“ dodal.

„Myslím, že to mohlo byť aj tým, že sa čistička rozšírila a niektoré technológie už nemajú dostatočnú kapacitu,“ vyhlásil obyvateľ Záhradnej ulice Peter.

Hovorca čistiarne však tvrdí, že kapacitu čistiarne nerozširovali.

Obyvatelia spísali petíciu

Nespokojnosť obyvateľov ulice, kde žije približne 300 ľudí, vyvrcholila koncom leta petíciou.

„Registrujeme tento podnet, zaoberali sme sa s ním aj v minulosti a teraz, aj na základe vášho podnetu, sme si vyžiadali bližšie informácie od BVS,“ uviedol hovorca mesta Bratislava.

„Na základe podnetu vykonali dňa 26.9.2023 odborní pracovníci tunajšieho úradu miestne šetrenie na Vápencovej 35 v Bratislave. Následne bolo dňa 12.10.2023 v nočných hodinách vykonané objektívne meranie hluku z predmetnej Čističky odpadových vôd odborným pracovníkom úradu. Prebieha spracovanie nameraných údajov, protokol z tohto merania ešte nie je vypracovaný,“ informovala hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová.

„Čakáme na výsledky, ak sa potvrdí nejaké prekročenie hluku na rozdiel od minulosti, budeme samozrejme konať a spravíme všetko preto, aby sme to znížili,“ povedal hovorca BVS.

Niektorí ľudia sú senzibilnejší

Odborníci na akustiku pripúšťajú, že niektorí ľudia sú senzibilnejší a vnímajú citlivo aj nižšie zvuky a vibrácie. Upozorňujú zároveň, že nízkofrekvenčný zvuk môže prenikať aj dovnútra stavieb.

„V týchto prípadoch môžu byť subjektívne negatívne hodnotené aj tie výsledky meraní, ktoré nepreukážu prekročenie prípustných hodnôt podľa platnej legislatívy,“ vyjadril sa odborník na akustiku a meranie hluku Peter Zaťko.

„V prípade prekročenia najvyšších prípustných hladín hluku začne správny orgán voči prevádzkovateľovi správne konanie za účelom odstránenia nadmernej hlučnosti z prevádzky,“ uviedla Nosálová.

V žiadnom prípade neočakávame, že čistička sa dostane na kolesá a sa prevezie. Jednoducho musí slúžiť aj nám,“ skonštatoval obyvateľ ulice Ivan.

Hluk a zápach z nej budú však pravdepodobne ovplyvňovať aj život obyvateľov bytových domov, ktoré majú vyrásť na neďalekej lúke.

Obyvatelia dúfajú, že výsledky meraní prinesú také opatrenia, vďaka ktorým bude čistiareň odpadových vôd pre nich lepším susedom.

Nám ide o to, aby sa hlavne ten dunivý zvuk nejakým spôsobom vyriešil, aby sme to nemuseli v noci stále počúvať, uzavrel obyvateľ ulice Peter.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko