Na hlavný obsah

Slovensko má svoje pätnáste ministerstvo: Detaily jeho fungovania stále dolaďujú. Zmeny sa dotkli aj rezortu školstva

Od februára máme nové ministerstvo cestovného ruchu a športu.

Slovensko má svoje pätnáste ministerstvo: Detaily jeho fungovania stále dolaďujú. Zmeny sa dotkli aj rezortu školstva
Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi a prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Na úrade vlády je o jednu ministerskú stoličku viac. Od februára patrí ministrovi nového rezortu cestovného ruchu a športu Dušanovi Keketimu. Pôvodne malo ministerstvo vzniknúť už 1. januára.

Nový rezort prevzal kompetencie v cestovnom ruchu z ministerstva dopravy a v športe z rezortu školstva. Detaily fungovania ministerstva sa zatiaľ stále dolaďujú. Minister Dušan Keketi naznačil jeho prvé ciele.

„Chceme naštartovať turizmus na Slovensku, priniesť viac zdrojov do regiónov a využiť potenciál, ktorý cestovný ruch jednoznačne má. V prípade športu nastaviť komplexnú podporu a zlepšiť podmienky pre všetkých,“ uviedol.

Zriadeniu nového ministerstva sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Vláda vymenovala dvoch štátnych tajomníkov. Sú nimi bývalý šéf zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák a bývalý štátny tajomník ministerstva školstva pre šport Ján Krišanda. Rezort zatiaľ nemá svoje oficiálne sídlo. Dočasne funguje na ministerstve dopravy.

„Pomohli sme im, vybavili sme im IČO na ministerstve financií, dali sme im do výpožičky naše priestory na to, aby sa vedeli rozbehnúť,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž (Smer-SD).

Rezort školstva zmenil názov

Prvým februárom sa zároveň mení názov rezortu školstva. Po novom sa volá Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže. Čo znamená, že rezort chce klásť väčší dôraz na inováciu vzdelávania, mládež a duševné zdravie.

Šéf rezortu Tomáš Drucker (Hlas-SD) ešte pred dvoma mesiacmi zverejnil zmeny súvisiace s rozvojom vzdelávania a podporou mládeže.

,,Jednou z priorít rezortu je podpora duševného zdravia detí a mladých ľudí, ktorá je rovnako významná ako zmena obsahu, foriem a cieľov vzdelávania na základných a stredných školách,“ priblížila hovorkyňa ministerstva školstva Dagmara Al-Khaldi Mičeková.

Nateraz stále nie je známe, koľko presne bude mať rezort cestovného ruchu a športu zamestnancov a koľko peňazí pojme jeho zriadenie. Minister Dušan Keketi plánuje všetko doriešiť v najbližšom čase. Rovnako čo najskôr zverejní jeho priority.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko