Na hlavný obsah

Spor Pellegriniho a Danka nie je podľa Richtera pre koalíciu problémom. V parlamente je ho však cítiť, reagoval Dubéci

Poslanci tiež zhodnotili prvých 100 dní vlády.

Spor Pellegriniho a Danka nie je podľa Richtera pre koalíciu problémom. V parlamente je ho však cítiť, reagoval Dubéci
Zľava poslanci Ján Richter a Martin Dubéci. Foto: TASR/Jaroslav Novák/koláž RTVS

Napäté vzťahy predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) s podpredsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS) nie sú pre koalíciu komplikáciou. Povedal to poslanec Ján Richter (Smer-SD) v rozhovore s Martinom Dubécim (Progresívne Slovensko) pre spravodajský blok RTVS Aktuálne :24.

Pellegrini aj Danko kandidujú v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Andrej Danko opakovane útočí na Petra Pellegriniho v súvislosti s prezidentskou kandidatúrou. Podľa opozičného poslanca Martina Dubéciho je ich spor „cítiť v Národnej rade (NR) SR a jeho obeťami sú najmä občania Slovenska“.

Ján Richter však v spore dvoch predsedov strán koaličného trojlístka nevidí veľký problém. „Veci, ktoré sa dnes dejú, sa netýkajú koaličnej zmluvy. Tá totiž nerieši otázku prezidentských volieb,“ vysvetlil.

Prvých 100 dní vlády

Poslanci zhodnotili aj prvých 100 dní vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Podľa Jána Richtera mala každá vláda vždy prvých 100 dní na sformovanie, vytvorenie nových štruktúr či vymenovanie základných cieľov.

„My sme nemali ani minútu tolerancie zo strany opozície,“ povedal Richter. Najmä opozičnému Progresívnemu Slovensku vyčítal, že nedodržalo nepísanú tradíciu a vláde „nedalo pokoj“ aspoň počas prvých 100 dní.

„Mala to byť vláda veľkých profesionálov, tak som čakal, že to títo rutinéri zvládnu bez problémov,“ reagoval na Richterove výčitky Dubéci. „Áno, možno sa patrí tolerovať prvých 100 dní, to je pravda. Takisto sa ale patrí nerozkladať právny štát za prvých 100 dní,“ dodal.

Opozícia podľa Dubéciho vidí len málo, za čo by vedela vládnu koalíciu pochváliť. Richter na druhej strane vyzdvihol rýchlosť, akou vláda prišla s programovým vyhlásením a schválila štátny rozpočet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko