Na hlavný obsah

Srbsko nariadilo odchod z krajiny Ruske, ktorá kritizovala inváziu na Ukrajinu

Na opustenie Srbska dostala mesiac.

Srbsko nariadilo odchod z krajiny Ruske, ktorá kritizovala inváziu na Ukrajinu
Na snímke Belehrad. Foto: Pixabay

Srbsko nariadilo odchod z krajiny Ruske, ktorá kritizovala inváziu na Ukrajinu. Podľa úradov balkánskej krajiny predstavuje bezpečnostnú hrozbu a na opustenie krajiny dostala mesiac. Informoval v pondelok (5. 2.) spravodajský kanál Nova.rs.

Jelena Koposová sa pred štyrmi rokmi presťahovala z Petrohradu do mesta Sopot južne od Belehradu. Keď Rusko vo februári 2022 spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, bola medzi 25 Rusmi žijúcimi v Srbsku, ktorí sa zúčastnili na protivojnovej demonštrácii.

V polovici januára dostala list od srbského ministerstva vnútra, v ktorom zamietlo jej žiadosť o trvalý pobyt v Srbsku. Zároveň jej nariadilo, aby do 30 dní opustila krajinu.

Podľa portálu Nova.rs na prípad upozornila Ruská demokratická spoločnosť. Tá minulý rok spustila petíciu adresovanú srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi, v ktorej vyzýva na ukončenie prenasledovania protivojnových aktivistov v Srbsku.

V júli minulého roka srbské orgány dva dni zadržiavali zakladateľa Ruskej demokratickej spoločnosti Pjotra Nikitina na belehradskom letisku a odmietli ho pustiť do krajiny. Po zverejnení prípadu mu napokon umožnili vstup.

O mesiac neskôr zakázali vstup do Srbska podpredsedníčke čiernohorskej vlády Jovane Marovičovej, známej svojou kritikou prezidenta Vučiča.

Do krajiny prišli desaťtisíce Rusov

Podľa odhadov srbských médií sa po začiatku invázie na Ukrajinu v Srbsku usadili desaťtisíce Rusov. Srbsko je pre ruských emigrantov atraktívne nielen kvôli jazykovej, náboženskej a kultúrnej príbuznosti, ale aj pre ochotu udeliť im povolenie na pobyt v čase, keď to iné európske krajiny neumožňujú.

Srbsko je kandidátskou krajinou Európskej únie, ale zároveň pestuje priateľské vzťahy s Moskvou a značná časť Srbov vníma Rusko pozitívne. Pod Vučićovým vedením Srbsko síce odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu, ale odmietlo sa pripojiť k protiruským sankciám.

V novembri minulého roka bol proruský politik Aleksandar Vulin odvolaný z funkcie šéfa BIA, tajnej služby, ktorá sa zo zákona vyjadruje k žiadostiam cudzincov o pobyt v Srbsku. Spojené štáty naňho predtým uvalili sankcie s tvrdením, že napomáhal aktivitám Moskvy.

Šéf ruskej tajnej služby FSB Aleksandr Bortnikov naopak v januári udelil Vulinovi medailu za „profesionalitu a spoluprácu medzi srbskými a ruskými službami“.

Tlačová agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dve osoby oboznámené so situáciou minulý týždeň informovala, že ministerstvo zahraničných vecí v Moskve nariadilo ruským diplomatom, aby sa usilovali o sankcie voči tým Rusom, ktorí vystupujú proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a podporujú Ukrajinu, a to najmä v tých krajinách, ktoré doteraz zachovávali neutrálny postoj k vojne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet