Na hlavný obsah

Štát odpustí ďalšie odvody pre agrosektor. Opozícia upozorňuje, že úľavy dostanú aj firmy s vysokými ziskami

Výhrady majú aj malí farmári.

Štát odpustí ďalšie odvody pre agrosektor. Opozícia upozorňuje, že úľavy dostanú aj firmy s vysokými ziskami
Ilustračná snímka mäsiara. Foto: RTVS

Agrosektor nebude platiť sociálne odvody ani ďalšieho pol roka. Koalícia sľubuje, že to pribrzdí nárast cien potravín. Opozícia upozorňuje, že úľavy dostanú aj firmy s vysokými ziskami. Výhrady majú aj malí farmári.

Mäsiari, mliekari, mlynári alebo pestovatelia zeleniny a ovocia. Ani títo podnikatelia v agrosektore nebudú musieť za svojich pracovníkov ďalšieho pol roka platiť odvody do Sociálnej poisťovne.

Ako sa odvodová úľava dotkne agrosektora? Na to sa v Správach RTVS pozrel redaktor Vladimír Amrich:

„Vzhľadom na to, že sa to osvedčilo, sú k tomu aj isté analýzy, ktoré má aj ministerstvo pôdohospodárstva k dispozícii. Máme záujem o pol roka predĺžiť a pokračovať v tomto opatrení,“ povedal predseda Výboru NR SR pre sociálne veci Ján Richter (Smer-SD).

Odpustenie odvodov bude štátnu pokladnicu stáť viac ako 35 miliónov eur.

„Treba to vidieť komplexne, v súvislosti napríklad aj so zabezpečením potravinovej bezpečnosti, nazvime to, pretože sebestačnosť nebude tak skoro. V tejto súvislosti si poľnohospodári a potravinári zaslúžia už len preto, lebo vidíme, že ten podiel potravín slovenského pôvodu je minimálny a znižuje sa,“ podotkol predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ján Blcháč (Hlas-SD).

„Sú ľudia, ktorí sú veľmi citliví na ceny potravín. Ak im môžeme nejakým spôsobom uľaviť alebo urobiť všetky možné regulačné opatrenia na zníženie cien, tak to určite stojí za to,“ povedal poslanec parlamentu Roman Michelko (SNS).

Nie každý ich bude môcť využiť

Poľnohospodári predĺženie pomoci vítajú, no upozorňujú na to, že nie každý bude môcť odvodové úľavy využiť.

„Ak sú dvaja traktoristi na dvoch vedľa seba ležiacich poliach, a jeden traktorista je zamestnanec a druhý traktorista je živnostník, samostatne hospodáriaci roľník, tak je podľa nás nespravodlivé, že ten prvý traktorista má odvody odpustené a ten druhý traktorista nemá,“ upozornil predseda Združenia mladých farmárov Marián Glovaťák.

Odpustenie odvodov doteraz využilo zhruba 1 300 podnikov, po novom by to malo byť ešte o 200 viac. Úľavy sa totiž majú rozšíriť, napríklad aj na veľkých producentov nealkoholických nápojov.

Do návrhu sa mali dostať aj veľké spoločnosti

Podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) skonštatoval, že do návrhu zákona sa dostali aj veľké spoločnosti, ktoré mali minulý rok dostatočný zisk.

Zrýchlené legislatívne konanie podporili aj poslanci opozičného KDH. Chcú totiž, aby sa v pléne diskutovalo o posilnení konkurencie pri výrobe potravín.

„Aby konkurencia prenikla až na spodok, a preto napríklad sme za to, aby sa posilnili právomoci protimonopolného úradu,“ uviedol podpredseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jozef Hajko (KDH).

Národná rada bude predĺženie odvodovej úľavy schvaľovať v zrýchlenom režime už v najbližších dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika