Na hlavný obsah

Svišť Phil po opustení nory nezbadal svoj tieň: Značí to skorý príchod jari alebo nás čakajú ešte týždne zimy?

Jeho predpoveď sa naplnila v zhruba 40 percentách prípadov.

Svišť Phil po opustení nory nezbadal svoj tieň: Značí to skorý príchod jari alebo nás čakajú ešte týždne zimy?
Svišť Phil z pensylvánskeho mestečka Punxsutawney po opustení nory nezbadal svoj tieň. Foto: Profimedia

Svišť Phil z pensylvánskeho mestečka Punxsutawney v piatok (2. 2.) po opustení nory nezbadal svoj tieň, čo podľa každoročného amerického rituálu znamená, že jar je za dverami. Informuje o tom agentúra AP.

Plný titul hlodavca z mestečka severovýchodne od Pittsburghu znie „Phil z Punxsutawney, veštec všetkých veštcov, mudrc všetkých mudrcov, prognostik všetkých prognostikov a mimoriadny prorok počasia“.

Oveľa častejšie predpovedá dlhú zimu, ako skorý príchod jari, čo vzhľadom na chladné počasie, ktoré v Pensylvánii často pretrváva aj v marci, nie je zlý odhad. V skutočnosti sa však podľa amerických úradov Philova predpoveď naplnila v zhruba 40 percentách prípadov.

Tesne po východe slnka miestny „sviští klub“, založený v roku 1887, oznámil, že Phil svoj tieň nezbadal. Podľa tradície to veští, že jar príde skoro. Naopak, ak by hlodavec svoj tieň uvidel, znamenalo by to, že zima potrvá ešte šesť týždňov.

V posledných rokoch do Punxsutawney na tradičný ceremoniál Groundhog Day, čiže Deň svišťa, podľa AP zavítalo asi 10-tisíc ľudí. Slávnosti sa začínajú ešte pred svitaním a vrcholia svišťou predpoveďou.

Pozvánka pre ľudí z celého sveta

Teplo oblečení diváci mali možnosť vidieť koncert a ohňostroj. Pensylvánsky guvernér Josh Shapiro z pódia pred príchodom Phila vyzval ľudí z celého sveta, ktorí sledujú oslavy, aby budúci rok prišli do Punxsutawney.

Taktiež oznámil, že slávny svišť je novým oficiálnym meteorológom Pensylvánie. „Punxsutawney je teraz stredobodom vesmíru a ja som rád, že ste všetci tu,“ povedal Shapiro.

Recesistický ceremoniál, ktorý má korene v nemeckej povesti spojenej so sviatkom Hromnice, výrazne spopularizovala snímka Groundhog Day (Na Hromnice o deň viac) z roku 1993 s Billom Murrayom v hlavnej úlohe.

Pôvod svišťovho mena nie je jasný, špekuluje sa však, že ho v roku 1961 obdržal po princovi Philipovi, manželovi niekdajšej britskej kráľovnej Alžbety II. Panuje tiež presvedčenie, že jediným skutočným svišťom je práve Phil a všetci ostatní sú podvodníci.

V Pensylvánii je však viac ako šesť aktívnych svištích klubov. Niektoré z nich vznikli v 30. rokoch 20. storočia. Svište predpovedajúce počasie boli v najmenej 28 štátoch USA a kanadských provinciách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet