Na hlavný obsah

Taktiky podvodníkov: RTVS získala podvodné telefonáty, pri ktorých seniori prišli o životné úspory

O pozadí hyenizmu prehovoril exkluzívne aj vyšetrovateľ.

Taktiky podvodníkov: RTVS získala podvodné telefonáty, pri ktorých seniori prišli o životné úspory
RTVS získala podvodné telefonáty, pri ktorých seniori prišli o životné úspory. Foto: RTVS

Milióny eur ukradnuté slovenským seniorom a bohémsky život bossov rodinných klanov. Kto stojí za podvodmi na ľuďoch, ktorí v nejednom prípade prišli o celoživotné úspory? O pozadí hyenizmu prehovoril exkluzívne pre Reportérov aj vyšetrovateľ.

Získali sme autentické telefonáty a videá, na ktorých seniori odovzdávajú peniaze podvodníkom. Na Slovensku ich za posledné dva roky pripravili o vyše štyri milióny eur.

„Mám skúsenosti s podvodníkmi. Minulý rok sa mi ozvali už niekoľkokrát. Havária s mojím synom, že je v nemocnici, nemôže hovoriť a je v bezvedomí. Vraj našli moje číslo u neho,“ priblížil dôchodca.

Podľa vyšetrovateľa kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru podvodníci využívajú tzv. šokový telefonát. „Predstaví sa ako policajt, prokurátor, lekár alebo advokát,“ vysvetlil.

„Pokiaľ tomuto príbehu senior uverí, tak páchateľ mu už ďalej vysvetlí pod emocionálnym nátlakom, že treba zaplatiť mimosúdne vyrovnanie, právnika, alebo náhradu škody,“ dodal vyšetrovateľ.

Mantra podvodníkov

Vlani takto o svoje úspory takmer prišla ďalšia seniorka. Zachránil ju taxikár Martin, a tak peniaze nikam neodniesla.

Základnou mantrou podvodníkov, okrem emočne podfarbeného príbehu, je, aby seniora dostali do časovej tiesne. Nútia ho konať veľmi rýchlo, aby si nestihol u blízkych alebo príbuzných, informácie preveriť.

„To je najzraniteľnejšia kategória – naši príbuzní, blízki. Ľudia až nechcú veriť tomu, že by ich mohol niekto zradiť, aj keď možno niekde na okraji majú pocit, že by to mohla byt len ilúzia,“ vysvetlil psychológ Martin Miler.

Podvodníci podľa vyšetrovateľa svoje obete inštruujú, aby nechali hotovosť v smetnej nádobe alebo na múriku pred obytným domom.

Na legendu o falošných policajtoch a vykrádačoch bytov, istý senior nereagoval. Častokrát však končia príbehy tak, že ľudia naletia a na výzvu z telefonátu zbalia všetky cennosti, ktoré majú doma a vyhodia ich von.

„Seniori vyrastali za éry komunizmu, kedy bolo normálne a priam nevyhnutné podrobovať sa príkazom represívnych zložiek, ako je polícia,“ priblížil vyšetrovateľ.

Výsledkom telefonátu falošného policajta seniorke v Bratislave a vymysleného príbehu o policajnej akcii bolo, že seniorka prišla o 15-tisíc eur.

Škoda vyše milión eur

Pred Vianocami skončila v putách trojica, ktorá podľa polície len v bratislavskom kraji za mesiac obrala seniorov o takmer 140-tisíc eur. Ide o tzv. preberačov, ktorí chodili na dohodnuté miesta vyzdvihnúť peniaze.

„Za rok 2023 sme zaznamenali celkovo 66 prípadov tohto druhu trestnej činnosti. Celková škoda, ktorá bola v rámci týchto skutkov poškodeným osobám spôsobená, sa pohybovala na úrovni viac ako 1,12 milióna eur,“ priblížil hovorca bratislavskej krajskej polície Michal Szeiff.

Obvinená trojica už bola v minulosti súdne trestaná najmä za krádeže. V prípadoch podvodov na senioroch odmietli vypovedať. Kriminalisti zistili, že z prevzatých peňazí si nechávali desať percent a ostatné odovzdávali na viacerých miestach ďalším osobám.

Rodinné klany

Väčšina podvodníkov mlčí aj za cenu, že budú odsúdení na niekoľko rokov. O ich rodiny je v tom čase postarané. V prípade, že by prehovorili pre koho pracujú, kto stojí nad nimi, hrozí im, že budú z danej organizovanej skupiny vylúčení.

„Je to niekoľko väčších aj menších skupín, ktoré sú rodinne, personálne prepojené. Ja by som to definoval ako rodinné klany, ktoré majú síce nejakú hierarchiu, ale postupujú spoločne, koordinovane. Napĺňa to znaky organizovaných skupín,“ vysvetlil vyšetrovateľ.

Pracujú tak, že na biele kone nakúpia desiatky SIM kariet a tzv. navolávači atakujú seniorov. Denne sú to desiatky telefonátov. Následne sa SIM kariet zbavujú.

„Keď sú to telefonáty zo zahraničia, tak nevieme vystopovať, kto je konečný používateľ toho telefónneho čísla. Právne pomoci sú časovo náročné,“ dodal.

Začiatkom roka priviezli v putách z Írska Slováka. Na Júliusa vydali slovenské súdy desať zatykačov, a to pre podvody na senioroch.

Nemeckí novinári sa pred vyše rokom zamerali na podvodníkov, ktorí okrádali seniorov v Nemecku. Zistili, že ide o rodinný klan z Poľska, ktorý má svojich komplicov aj v Nemecku.

„Peniaze sa míňajú na oslavy, svadby, kasíno, hrá sa veľa hazardných hier. Už som zažil, že ľudia, ktorí sú v dianí, minuli za jednu noc do 200 alebo 150-tisíc eur. Prehrali ich. Peniaze pre nich nie sú ničím, lebo vedia, že keď dnes minú 50-tisíc, zajtra majú ďalších 100-tisíc eur. Dostanú sa k nim veľmi ľahko,“ priblížil člen rodinného klanu Ricardo Kwiek.

Len za vlaňajší rok okradli podvodníci na Slovensku seniorov o vyše dva milióny eur. Rok pred tým to boli necelé dva milióny. Ide však iba o prípady, ktoré seniori nahlásili. Sumy môžu byť podstatne vyššie.

Voľne dostupné údaje z katastra

Podvodníci podľa krajského policajného hovorcu Szeiffa podvodníci využívajú na získavanie informácií o svojich obetiach najčastejšie telefónne zoznamy.

„Využívajú aj voľne dostupné údaje katastra nehnuteľností. Okrem mena a adresy osoby páchateľ vidí aj dátum narodenia. Nemá problém vyhľadať 80 až 90-ročných ľudí,“ priblížil vyšetrovateľ.

Vlaňajšia snaha zmeniť katastrálny zákon, ktorý by sťažil podvodníkom prístup k údajom, v parlamente nevyšla. Úrad geodézie opäť plánuje predložiť návrh znova. Chcú docieliť, že ku všetkým údajom z listu vlastníctva sa dostane iba registrovaný užívateľ.

Školenie zamestnancov bánk

Podvodníci pýtajú od seniorov čoraz vyššie sumy. V jednom prípade takto získali vyše 140-tisíc eur. Ak dôchodca peniaze doma nemá, snažia sa ho naviesť, aby šiel do banky a požadovanú hotovosť vybral.

Daniela Gilányi zo Slovenskej bankovej asociácie tvrdí, že banky v rámci prevencie pred podvodmi na senioroch pravidelne školia svojich zamestnancov na pobočkách.

„Trénujú ich, aby rozpoznali podozrivé správanie klientov pri výbere svojich úspor alebo vklade na cudzie účty,“ dodala. Oslovili sme tri banky, kde seniori vybrali pre podvodníkov desaťtisíce eur. Dve z nich na naše otázky nereagovali.

Využívajú aj maloletých

Na Slovensku začali podvodníci využívať aj maloletých. Dôvodom je, že majú čistý register trestov a keď ich zatknú pri preberaní peňazí, neskončia vo väzbe.

To je aj prípad z vlaňajšieho júna v Pezinku. Dve ženy, jedna z nich 15-ročná Esmeralda, išli na dohodnuté miesto po 30-tisíc Eur. Jedna zo žien telefonovala ako sudkyňa, ktorá vie za peniaze vybaviť prepustenie dcéry seniorky spoza mreží.

V novembri zatkli vo Švajčiarsku Slovenku Janu z Piešťan. Na základe podvodného telefonátu zobrala od seniorky pol kila zlata. Je podozrivá v ďalších dvoch prípadoch a švajčiarska polícia ju označila ako obzvlášť aktívnu v podvodoch na seniorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko