Na hlavný obsah

Projekt, aký na Slovensku nemá obdobu. Trebišov využije staré ťažobné vrty na ohrev vody a vykurovanie

Predpokladaný začiatok prevádzky je ešte v tomto roku.

Projekt, aký na Slovensku nemá obdobu. Trebišov využije staré ťažobné vrty na ohrev vody a vykurovanie
Na snímke ťažobné vrty v Trebišove. Foto: RTVS

Mesto Trebišov bude môcť na vykurovanie využiť aj geotermálnu energiu. Za mestom sa nachádza niekoľko ťažobných vrtov, ktoré slúžili na získanie zemného plynu. V súčasnosti sa nevyužívajú. Investor ich plánuje využiť na ohrev vody a vykurovanie. Náklady by mali stáť do dvoch miliónov eur.

Využiť staré vrty na zemný plyn ako výmenníky tepla pre ohrev vody schválil rezort životného prostredia, ktorý posudzoval vplyvy na životné prostredie.

„Je pravda, že sme dali pozitívne súhlasné stanovisko, avšak stanovisko ešte nenadobudlo právoplatnosť. Súhlasíme s technickými postupmi, avšak je potrebné podotknúť, že investor dostal 28 podmienok, ktoré musí splniť,“ informoval štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa.

Mesto Trebišov zužitkuje staré vrty na zemný plyn. Podrobnosti zisťovala v reportáži v Správach RTVS z regiónov redaktorka Lucia Benetinová:

V súčasnosti existujú dve možnosti ako získať geotermálnu energiu. V Trebišove využijú tzv. suchú technológiu.

„Vrt, v ktorom nie je ložisko geotermálnej vody, sa použije na to, aby sa doň vtláčala teplonosná látka, ktorá sa ohreje hlboko pod zemským povrchom. Výhodou tohto riešenia je, že tie vrty už existujú a nie je potrebné preskúmať terén,“ vysvetlil energetický analytik Radovan Potočár.

Päť vrtov spoločnosti, ktoré patria súkromnej spoločnosti, sa nachádza za mestom Trebišov. Ich hĺbka má zhruba 2 500 metrov.

„Vrty sa budú využívať najmä v letných mesiacoch, prípadne podľa potreby aj celoročne. V energetickom vyjadrení pôjde približne o jeden megawatt, na celkové vykurovanie mesta tak budú potrebné aj iné zdroje,“ pokračoval vedúci oddelenia marketingu a komunikácie spoločnosti NAFTA Martin Babulic.

Podobný projekt na Slovensku zatiaľ nie je

Medzi objektmi vrtov a kotolňou vybudujú podľa zámeru spojovacie potrubie spoločnosti Trebišovská energetická.

„Spoločnými silami využijeme tento potenciál tepla zeme, aby sme získali relatívne dostupnú a dlhodobo udržateľnú energiu,“ uviedol štatutár Trebišovskej energetickej spoločnosti Ivan Ďuďák.

Podobný projekt na Slovensku doposiaľ neexistuje. „Veríme, že tento projekt prinesie významný posun vo využívaní geotermálnej energie. Podstata je znížiť uhlíkovú stopu,“ dodal primátor Trebišova Marek Čižmár.

Predpokladaný začiatok prevádzky je ešte v tomto roku. Ak by nedošlo k ďalšiemu využitiu vrtov na geotermálne využitie, museli by ich zlikvidovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny