Na hlavný obsah

Časť Kežmarku vykurujú ekologicky vďaka geotermálnemu vrtu. Teplou vodou zásobuje 1,5-tisíca domácností

Ide zatiaľ o skúšobnú prevádzku.

Časť Kežmarku vykurujú ekologicky vďaka geotermálnemu vrtu. Teplou vodou zásobuje 1,5-tisíca domácností
V Kežmarku časť ľudí kúri vďaka geotermálnemu vrtu. Foto: RTVS

Niektoré byty na kežmarskom sídlisku Juh vykurujú ekologicky. Do skúšobnej prevádzky spustili geotermálny vrt. Napojili naň zatiaľ jednu zo siedmich mestských kotolní. Systém budú testovať rok. Potom sa uvidí, či rozšíria kúrenie, alebo ohrev úžitkovej vody energiou z útrob zeme.

Ešte vlani bola súčasťou sídliska vrtná veža. Geológovia postupným vŕtaním ložiska narazili na zdroj horúcej podzemnej vody. V skúšobnej prevádzke napojili na geotermálny vrt kotolňu, ktorá je vzdialená sotva sto metrov.

„Táto kotolňa skúšobne zásobuje 1,5-tisíca domácností teplou vodou. Všetci títo už majú čistú energiu,“ uviedol primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Geotermálnemu vykurovaniu v Kežmarku sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

V Kežmarku chcú znížiť závislosť na plyne o 50 až 80 percent. Skúšobná prevádzka ukáže, či výdatnosť vrtu stačí a koľko tepla z geotermálnej energie vyrobia. „Budeme vedieť koncové parametre a skúšobná prevádzka slúži na to, aby sme dostali povolenie na využívanie geotermálnej vody,“ vysvetlil konateľ spoločnosti GEOVRT Kežmarok Rastislav Gaľa.

Peniaze od štátu nedostali

Geotermálny vrt stál tri milióny eur. Z eurofondov ani od štátu sa peniaze nepodarilo získať. Do hry vstúpil súkromný investor. Zaplatil to napriek tomu, že išiel do rizika a aj v prípade úspechu bude návratnosť investície trvať roky.

„Máme nastavenú dohodu s investorom, ktorý investoval do vrtu, že jeho investícia nezvýši platby za teplo,“ uviedol konateľ spoločnosti Spravbytherm Marián Bešenej.

V programovom vyhlásení Vláda SR geotermálnu energiu definovala ako prioritnú. Vznik štátneho fondu, ktorý by prevzal riziko aj garanciu v podobných projektoch, zatiaľ ministerka hospodárstva nepotvrdila. Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) spôsob financovania ešte priblížiť nevedela.

Slovensko by tak získalo väčšiu energetickú sebestačnosť a ekologický zdroj nezávislý od Slnka či vetra. „V porovnaní s okolitými krajinami máme nadpriemerné podmienky. Určite je tu priestor na realizáciu ďalších takýchto projektov ako v Kežmarku,“ dodal riaditeľ spoločnosti SLOVGEOTERM Oto Halás.

Na Slovensku využívajú geotermálnu energiu už aj v Galante, Šali, Seredi a vo Veľkom Mederi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny