Na hlavný obsah

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou má nové vedenie

Bývalé vedenie sa podľa ministerky zdravotníctva nevenovalo zásadným otázkam.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou má nové vedenie
Na snímke Michal Palkovič. Foto: TASR/Jakub Kotian

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) má nové vedenie. Vláda na návrh ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) odvolala od utorka (6. 2.) z funkcie predsedníčky Renátu Bláhovú. Na post od stredy (7. 2.) vymenovala bývalého šéfa rezortu zdravotníctva Michala Palkoviča.

Ministerka odôvodnila, že vymenovanie Bláhovej do funkcie bolo politické zadanie vtedajšej vlády. Poukázala na to, že kabinet ju menoval bez výberového procesu. Dolinková zároveň tvrdí, že bývalá predsedníčka ÚDZS sa nevenovala zásadným otázkam v zdravotníctve, napríklad hospodáreniu Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).

„VšZP musela byť počas pôsobenia Renáty Bláhovej ako predsedníčky ÚDZS opakovane oddlžovaná štátom prostredníctvom zvyšovania základného imania,“ poznamenala.
Bláhová podľa slov šéfky rezortu opakovane prekračovala zákonom dané kompetencie úradu.

„Zároveň nezvládla komunikáciu s kľúčovými subjektmi v oblasti zdravotného poistenia i poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ dodala. Bláhová podľa ministerky nespĺňa tiež zákonom požadované kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie.

Poukázala na to, že nemá sedemročnú prax v oblasti zdravotného poistenia, práva, finančného trhu alebo poskytovania zdravotnej starostlivosti, z toho najmenej dva roky praxe v riadiacej, vedeckej alebo pedagogickej funkcii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko