Na hlavný obsah

V Brezne budú pri niektorých akciách zasahovať aj plyšoví hasiči: Medvedíky v uniformách pomôžu deťom

Autorom myšlienky je veliteľ dobrovoľného hasičského zboru.

V Brezne budú pri niektorých akciách zasahovať aj plyšoví hasiči: Medvedíky v uniformách pomôžu deťom
Plyšový medvedík v hasičskom oblečení poslúži na zmiernenie stresu detí.

Hasiči v Brezne majú nových plyšových pomocníkov. Budú pomáhať pri záchranných akciách, v ktorých sa ocitnú deti. Plyšový medvedík v hasičskom oblečení poslúži na zmiernenie ich stresu.

Autorom myšlienky priniesť plyšových hasičov do terénu bol veliteľ dobrovoľného hasičského zboru v Brezne. Inšpiroval sa v Nemecku a v Česku, kde podobné hračky pri stresujúcich zásahoch s deťmi už využívajú.

„Tým hasičom trošku pomôže s tým, že zníži strach. Je oblečený ako hasič, takže sa toho hasiča tak neboja a lepšie sa potom s tým dieťatkom pracuje a jednak aj celkový ten stres po udalosti je menší ako bez takejto pomôcky,“ vysvetlil veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru Brezno Vladimír Hašan.

Reportáž o traumacíkoch pripravil do Správ RTVS redaktor Lukáš Urbašík.

Plyšového traumamacíka aktuálne využívajú okresní hasiči v Brezne. Cieľom však je, aby sa postupne dostal na všetky hasičské stanice na Slovensku.

Z Brezna do celého Slovenska

„Uvedená myšlienka bola odprezentovaná aj ostatným obecným hasičským zborom aj ostatným okresným riaditeľstvám hasičského a záchranného zboru a veríme, že sa uchytí a bude môcť pomáhať deťom pri týchto nežiadúcich udalostiach.“ Jozef Oravkin, riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ V Brezne.

„Iniciatíva vznikla v decembri minulého roka, kedy sme sa vlastne rozhodli, že skúsime takýchto mackov zabezpečiť. Naším cieľom je, aby boli k dispozícii v hasičských vozidlách,“ hovorí Vladimír Hašan.

Podporiť túto iniciatívu a zabezpečiť plyšových pomocníkov do ďalších hasičských zborov môže ktokoľvek, finančným darom na transparentný účet, ktorý je uvedený na webovej stránke dobrovoľného hasičského zboru Brezno alebo priamo na stránke traumamacko.sk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny