Na hlavný obsah

V4 sa zhodla na pokračovaní pomoci Ukrajine, vyhlásila šéfka českého parlamentu

Znepokojilo ju však, aké slová zaznievajú o konflikte v niektorých krajinách V4.

V4 sa zhodla na pokračovaní pomoci Ukrajine, vyhlásila šéfka českého parlamentu
Predsedovia parlamentov pózujú na summite krajín V4 a Ukrajiny. Foto: TASR/Barbora Vizváryová

V rámci V4 sme sa zhodli na mnohých témach a najmä na tom, že Rusko je na Ukrajine agresorom a chceme, aby sa Ukrajine čo najviac efektívne pomohlo, aby dosiala spravodlivý mier. Po skončení parlamentného summitu V4 to vyhlásila predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová.

Vyjadrila tiež znepokojenie nad tým, že v niektorých krajinách V4 zaznievajú slová, ktoré Ukrajine v konflikte s Ruskom nepomáhajú. „Aj slová sú zbrane a mali by sme s nimi tak zaobchádzať,“ zdôraznila.

Šéfka snemovne tiež vyzvala kolegov z krajín, ktoré to ešte neurobili, aby sa pripojili k takzvanej českej iniciatíve, ktorá sa vo svete snaží získať zbrane pre Ukrajinu. „Som rada, že už sa pripojilo Poľsko a ďalšie krajiny, ale bola by som rada, ak by sa iniciatíva ešte rozšírila,“ povedala Pekarová Adamová.

Predseda NR SR Peter Pellegrini po skončení summitu vyhlásil, že mu je ľúto, že Slovensko čelí kritike, lebo „si dovolí“ hovoriť o potrebe aspoň sa pokúsiť vyvolať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom.

Dodal, že ak sa do fungovania V4 začnú vnášať rozpory v dôsledku iných pohľadov vlád na určité veci, je to začiatok jej konca.

„Je mi trochu ľúto, že Slovensko je kritizované len za to, že – hoci veľmi intenzívne pomohlo vojensky od začiatku konfliktu a patrilo medzi prvé krajiny, ktoré pomohli vojenskou technikou a aj dnes všetkými možnými prostriedkami, ktoré má ešte k dispozícii, Ukrajine pomáha – si dovolíme hovoriť o tom, že by bolo potrebné aspoň sa pokúsiť vyvolať nejaké diplomatické riešenie tohto vojnového konfliktu,“ povedal Pellegrini.

Podľa Pellegriniho je situácia v slepej uličke

Zdôraznil, že SR od začiatku stojí na strane Ukrajiny, ale po dvoch rokoch konfliktu je situácia v slepej uličke. Vyjadril obavu, že ak sa krajiny budú sústrediť len na vojenské riešenie konfliktu, o rok skonštatujú, že sa situácia výrazne nezmenila.

Šéf slovenského parlamentu hovoril aj o budúcnosti V4. Podľa jeho slov na rokovaní všetci politici potvrdili, že chcú na tejto úrovni spolupracovať naďalej. Ide podľa neho o špecifický región, ktorého hlas by mal v Európe zaznievať výraznejšie.

„Ak sa do fungovania V4 začínajú vnášať nejaké rozpory z titulu rôznych politických názorov alebo rozdielnych pohľadov jednotlivých vlád na špecifické veci, to je začiatok konca, a to sme tu predtým nikdy nemali,“ vyhlásil Pellegrini.

V4 bola podľa neho založená a má slúžiť na zjednocovanie názorov tam, kde krajiny nachádzajú zhodu. Tam, kde ju nenachádzajú, si podľa jeho slov každá krajina môže prezentovať vlastný názor, ale nikdy to nesmie mať dôsledky na fungovanie celého konceptu.

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil uviedol, že sa zhodli na vete, ktorú predniesol predseda NR SR Peter Pellegrini: „Všetci stojíme za Ukrajinou“, ale nezhodli sa už na tom, čo táto veta znamená. Či je to len o humanitárnej podpore, pomoci pri obnove Ukrajiny, pomoci utečencom alebo aj o vojenskej podpore a dodávkach zbraní.

Politici sa podľa Vystrčila tiež zhodli na tom, že majú záujem pokračovať v stretávaní sa na platforme V4. Dodal, že Poľsko navrhlo zaviesť aj online platformu, kde by si mohli vymieňať názory.

Predsedníčka poľského Senátu Malgorzata Kidawová-Blońská podotkla, že na summit prišla s „veľkými obavami“ o budúcnosť V4. Zdôraznila, že situácia je aktuálne veľmi ťažká, ale záujmy jednotlivých krajín by nemali zatieniť záujmy celého kontinentu. Dodala, že stredajšia aj štvrtková diskusia boli ťažké, ale podarilo sa nájsť zhody vo viacerých témach.

Prijali spoločné vyhlásenie

Parlamentní lídri prijali aj spoločné záverečné vyhlásenie. Zhodli sa v ňom napríklad na potrebe presadzovať základné ľudské práva, slobody, demokraciu a právny štát.

Zdôraznili aj dôležitosť zbaviť sa energetickej závislosti na Rusku či podporu sankcií uvalených na Rusko a tiež boja proti ich obchádzaniu.

V dokumente vyjadrili znepokojenie nad neustálym prílivom nelegálnych migrantov do EÚ, ale zároveň odsúdili snahu zneužívať migráciu ako nástroj hybridnej vojny pri presadzovaní vlastných záujmov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet