Na hlavný obsah

Náhrada za vagnerovcov: Na Ukrajine operuje privilegovaný polotajný prápor, spravodajca RTVS priblížil detaily

Jednotku nasadzujú na najviac vyostrených miestach.

Náhrada za vagnerovcov: Na Ukrajine operuje privilegovaný polotajný prápor, spravodajca RTVS priblížil detaily
Ruský tank s písmenom Z. Foto: RTVS

V Rusku vznikla nová polovojenská jednotka Štorm Gladiator. Ide o privilegovaný polotajný prápor, ktorý tvorí niekoľko stoviek odsúdených s bojovými skúsenosťami. Jednotky zložené z väzňov teraz slúžia ako náhrada za Vagnerovu skupinu.

Spravodajca RTVS v Moskve Jiří Just povedal, že členovia skupiny sú prevažne skúsení vojaci a bývalí príslušníci ozbrojených síl. „Sú to elitní väzni,“ vysvetlil.

Podľa Justa jednotka operuje na najviac vyostrených miestach frontu. „Bojujú pri Avdijivke a v Záporožskej oblasti. Majú však rovnaké postavenie ako zvyšok jednotiek zložených z väzňov, tzv. Štorm-Z,“ povedal spravodajca.

Ich postavenie sa zlepšilo, odkedy ich z väzníc regrutovala Vagnerova skupina. „Dostávajú lepší plat, majú sociálne preferencie a majú záruku, že keď budú bojovať na Ukrajine určitý čas, tak dostanú milosť od Vladimira Putina,“ doplnil Jiří Just.

Príslušníci práporu podpisujú tiež dohodu s ruským ministerstvom obrany. „Dostávajú žold okolo 200-tisíc rubľov (vyše 2-tisíc eur, poz. red.),“ podotkol.

Čo je s vagnerovcami?

Vagnerova skupina sa rozpadla. „Časť žoldnierov funguje vo Federálnej službe jednotiek národnej gardy – Rosgvardia, časť je v rôznych súkromných jednotkách, mnoho ich však vstúpilo aj do ruskej armády,“ uzavrel spravodajca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet