Na hlavný obsah

Viktor Orbán vyzval parlament na urýchlenú voľbu nového prezidenta

Uviedol to v 25. výročnej správe o stave krajiny.

Viktor Orbán vyzval parlament na urýchlenú voľbu nového prezidenta
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/DPA

Predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán vyzval parlament, aby v deň odchodu Katalin Novákovej z postu prezidentky okamžite spustil proces voľby novej hlavy štátu.

„Obnoviť rovnováhu, skrotiť vlny rozhorčenia a opätovne zjednotiť národ v otázke ochrany rodiny a detí sa dá dosiahnuť len odstúpením prezidentky a zvolením nového prezidenta,“ vyhlásil Orbán v sobotu (17. 2.) v 25. výročnej správe o stave krajiny.

„Treba posilniť systém ochrany detí. A to legislatívnymi krokmi od ústavy až po ministerské nariadenia,“ povedal Orbán v súvislosti s kauzou amnestie muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove. Odstúpila pre ňu Nováková, ale aj bývalá ministerka spravodlivosti Judit Vargová.

„V prípadoch ubližovania detí niet miesta pre milosť, preto demisia bola v tomto prípade správna a posilňuje nás,“ podčiarkol premiér, ktorý odchod Novákovej i Vargovej označil za veľkú stratu pre Maďarsko.

Protest v Budapešti

V piatok (16. 2.) sa zhromaždilo na budapeštianskom Námestí hrdinov zhruba 50 000 ľudí. Reagovali na prezidentskú amnestiu pre človeka zapleteného do pedofilnej kauzy a na politické súvislosti tohto škandálu. Protest zorganizovali influenceri na sociálnych sieťach.

V prejavoch zaznelo, že cieľom zhromaždenia nie je povalenie vlády, ale poukázanie na chyby vo fungovaní systému. Rečníci protestovali proti udeleniu amnestie násilníkom a vyjadrili solidaritu s obeťami pedofílie.

Niekoľko desiatok protestujúcich skandujúc heslá „pedofidesz!“ a „Orbán zmizni!“, sa snažilo preraziť policajný kordón a dostať sa k sídlu Fideszu na Lendvaiho ulici. Príslušníci zásahovej polície ich však vytlačili a k vážnejším incidentom napokon nedošlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet