Na hlavný obsah

Za odbornými lekármi musia cestovať. V Banskej Štiavnici chýbajú odborníci aj detská pohotovosť

Niektorým pacientom pomáha sociálny taxík.

Za odbornými lekármi musia cestovať. V Banskej Štiavnici chýbajú odborníci aj detská pohotovosť
Ilustračná snímka - nemocnica v Banskej Štiavnici. Foto: RTVS

Obyvatelia Banskej Štiavnice majú čoraz väčší problém so zdravotnou dostupnosťou. V meste chýbajú odborní lekári aj detská pohotovosť. Obyvatelia musia za vyšetreniami často dochádzať až cez dva okresy.

Žiadny diabetológ, ortopéd, ani detská pohotovosť. Malá škála najmä odborných lekárov v Banskej Štiavnici trápi občanov aj samosprávu.

„Tak tu nie sú skoro žiadni špecialisti. Inak ja chodím ku kožnému sem akurát, aj na očné, ale to ma aj posielajú do Zvolena a chodím k urológovi do Žiaru,“ priblížil jeden z obyvateľov Banskej Štiavnice.

Samospráva zriadila sociálny taxík, aby obyvateľom pomohla aspoň s dochádzaním k špecialistom do iných miest.

„Hlavne pre tých starších ľudí, aby mali dostupnosť za zdravotnou starostlivosť mimo Banskej Štiavnice. Zavezie ho, kde potrebuje. Táto služba je veľmi využívaná,“ ozrejmila primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babjaková.

Nedostatku lekárov v Banskej Štiavnici sa v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Alžbeta Sujová:

Pomôcť môže nová ambulantná poliklinika

V rámci svojho investičného rozvoja chce v Banskej Štiavnici spoločnosť Agel, vlastniaca tunajšiu nemocnicu, vybudovať ambulantnú polikliniku. Čaká však na vhodnú výzvu, vďaka ktorej by na to mohla čerpať dotáciu.

„Projekt integrovanej zdravotno-sociálnej starostlivosti, v ktorom by sa spojila zdravotná a sociálna zdravotná starostlivosť, ako aj rozšírila ambulantná zdravotná starostlivosť o chýbajúce špecializácie v Banskej Štiavnici, je aktuálne v štádiu plánovania a prehodnocovania možností jeho realizácie,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Agel SK Eva Peterová.

„Predpokladáme, že výzva bude zverejnená na prelome mesiacov marec, apríl. Na plánovanú výzvu je alokovaných 37,5 milióna eur zo zdrojov Európskej únie,“ informoval hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

V meste dlhodobo chýbala aj sonografia, no našiel sa lekár, ktorý aspoň raz do týždňa toto vyšetrenie pacientom poskytuje.

„Rozhodli sme sa pomôcť tomu regiónu tak, že budeme ráno od 7.00 do 10.00 vykonávať sonografické vyšetrenie brucha a iných vecí. Z tohto regiónu máme strašne veľa pacientov. Denne vyšetrím aj 50,“ povedal cievny chirurg Vladimír Výrostko.

Podľa Združenia miest a obcí Slovenska je jediným riešením motivovať lekárov, aby zostali na Slovensku a zapĺňali prázdne miesta tam, kde starší lekári nemajú svojich nástupcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny