Na hlavný obsah

Základné a stredné školy dostanú svojich policajtov. K dispozícii budú v prípade hrozby

Hrozby útokov a rôzne extrémistické prejavy sú stále častejšie.

Základné a stredné školy dostanú svojich policajtov. K dispozícii budú v prípade hrozby
Ilustračná snímka - policajné autá. Foto: RTVS

Dve tisícky policajtov prvého kontaktu začnú pracovať so základnými a strednými školami. Majú pomôcť zvýšiť bezpečnosť na školách, keďže hrozby útokov a rôzne extrémistické prejavy sú stále častejšie.

Stredná priemyselná škola v bratislavskej Dúbravke už má skúsenosti s pomocou polície. Riaditeľ bol v kontakte s políciou po tom, ako sa na iných školách v kraji odohrali tragické udalosti.

„Dostali sme materiál, akým spôsobom by sme mali realizovať alebo riešiť problematiku radikalizácie, plus, samozrejme, nejakých ozbrojených útokov na školách,“ uviedol riaditeľ SPŠ elektrotechnickej v Bratislave Daniel Adamko.

Školským policajtom sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Bezpečnosť na školách chce ministerstvo vnútra teraz posilniť dôvernými policajtmi, pričom každá škola bude mať svojho. Pri ich prideľovaní hralo rolu napríklad to, či majú na škole vlastné dieťa alebo boli v minulosti jej žiakom.

„Je to akoby školský policajt. Je to konkrétny človek, ktorý pozná, zoznámil sa so situáciou na škole, pozná žiakov aj rodičov, má miestnu znalosť,“ priblížila štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská (Hlas-SD).

„Zámerom je vytvoriť vzťah založený na dôvere a pravidelnej informovanosti o škole a dianí v škole,“ vyhlásil riaditeľ odb. prevencie kriminality ministerstva vnútra Jozef Halcin.

Vyčlenení policajti momentálne prechádzajú špeciálnymi výcvikmi, po ktorých začnú slúžiť pre jednotlivé školy. Opatrenie zatiaľ platí len pre základné a stredné školy.

Kedykoľvek k dispozícii

Policajt by mal byť pre školu k dispozícii kedykoľvek v prípade potreby alebo hrozby. Komunikovať bude prednostne s riaditeľom, no osloviť ho môžu aj rodičia a deti.

„Títo policajti budú školení takým spôsobom, aby vedeli komunikovať, kedy je lepšie rozprávať sa s tým dieťaťom ako s dospelým a kedy je lepšie prispôsobiť napríklad pri tínedžeroch aj slovník,“ povedala Kurilovská.

Podobné opatrenia zavádza aj susedné Česko, najmä po tragickej streľbe v Prahe. Ich rezort vnútra ešte v roku 2016 pripravil metodiku, ako školy chrániť. Cieľom je to, aby si ju osvojila každá škola.

„V spolupráci s ministerstvom školstva pripravujeme seminár pre bezpečnostných pracovníkov v prvej fáze vysokých škôl a univerzít, kde odporučíme školám, akým spôsobom tie metodické plány pomáhajú,“ hovorí vrchný riaditeľ pre vnútornú bezpečnosť, MV ČR Jan Paďourek.

Rôzne štáty vrátane Česka zavádzajú aj rozosielanie varovných mobilných správ vďaka technológii cell broadcast. Pri nebezpečenstve dostanú túto správu všetci tí, ktorí sa nachádzajú na ohrozenom mieste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko