Na hlavný obsah

Česká polícia možno zabránila ďalšej tragédii: Z budovy univerzity v Brne vyviedli muža so zbraňou

Podľa vedenia fakulty sa správal neštandardne.

Česká polícia možno zabránila ďalšej tragédii: Z budovy univerzity v Brne vyviedli muža so zbraňou
Ilustračná snímka - Masarykova univerzita v Brne. Foto: ČTK/Šálek Václav

Z dňa otvorených dverí, ktorý sa v sobotu (27. 1.) konal na Pedagogickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne, polícia vyviedla muža, ktorý sa podľa vedenia fakulty správal neštandardne.

Policajti zistili, že má pri sebe nabitú krátku strelnú zbraň a legálne vlastní celkom sedem zbraní. Z dôvodu podozrenia na zmenu zdravotného stavu ich zaistili, kým neabsolvuje špecializované lekárske vyšetrenie. Uviedla to polícia.

Muža s neobvyklým správaním si v priestoroch fakulty všimlo priamo jej vedenie. Podľa dekanky Simony Koryčánkovej sa zvláštne obzeral a bol nepokojný, preto privolali mestskú políciu.

Po tragickej udalosti, ktorá sa pred Vianocami stala na Univerzite Karlovej v Prahe, kde po útoku strelca zomrelo 14 ľudí, sú podľa nej všetci obozretnejší.

„Jedno z najväčších ponaučení, ktoré sme si mohli z decembrových udalostí na Univerzite Karlovej odniesť, … je, aby sme boli k sebe všímavejší, vnímavejší a v prípade podozrenia sa nebáli tieto veci nahlasovať,“ dodala. Na základe zásahu je podľa nej vidieť, že polícia takéto prípady berie vážne.

Zbrojný preukaz mu možno odoberú

Privolaní mestskí policajti muža vyviedli z budovy, zbraň mu zaistili a počkali si na hliadku štátnej polície. Muž podľa štátnych policajtov nebol agresívny, ani sa nevyhrážal použitím zbrane, spolupracoval, ale bol v „zjavnej psychickej nepohode“. Bude preto musieť absolvovať špecializované vyšetrenie, na základe ktorého lekári rozhodnú, či bude môcť naďalej mať zbrojný preukaz.

„Musím zdôrazniť, že nie je podozrivý z prípravy nejakého násilného konania, ale ide o zaisťovacie opatrenia polície tak, aby sme za každých okolností zaistili bezpečnosť vo verejnom priestore,“ povedal brniansky riaditeľ štátnej polície Martin Kotlan.

Hovorca Masarykovej univerzity Radim Sajbot uviedol, že v utorok na univerzite začína séria praktických a bezpečnostných školení polície pre vybrané skupiny zamestnancov. Polícii tiež škola odovzdá podrobný popis svojich objektov, aby bol prípadný zásah čo najrýchlejší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet