Na hlavný obsah

Zásob niektorých krvných skupín je málo. Národná transfúzna služba prosí ľudí, aby prišli darovať krv

Môžu tak pomôcť mnohým pacientom.

Zásob niektorých krvných skupín je málo. Národná transfúzna služba prosí ľudí, aby prišli darovať krv
Ilustračná snímka – darovanie krvi. Foto: TASR

Zásob niektorých krvných skupín je málo. Národná transfúzna služba prosí ľudí, aby prišli darovať krv. Môžu tak pomôcť mnohým pacientom.

Samuel so svojím otcom boli darovať krv prvýkrát pred tromi mesiacmi. Vtedy chceli pomôcť členovi rodiny. Rozhodli sa, že v tom budú pokračovať.

„Darujem krv preto, lebo chcem pomáhať ostatným. Bol som teraz druhýkrát, chcem chodievať pravidelne. Dobrý pocit mi to robí,“ uviedol darca krvi Samuel.

Na zásoby darovanej krvi sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Andrea Škutová:

Vzhľadom na aktuálne zvýšenú chorobnosť je darcov krvi menej. „Pri krvných skupinách s negatívnym Rh faktorom evidujeme v súčasnosti pri krvných skupinách A, B a 0 s týmto negatívnym Rh faktorom, hraničný stav,“ upozornila hovorkyňa Národnej transfúznej služby (NTS) Martina Frigová.

Informácie o zásobách krvi zverejňuje NTS každý týždeň na svojom webe a sociálnych sieťach. „Práve prostredníctvom sociálnych sietí sa tieto informácie medzi darcov šíria. My zasielame potom adresne SMS správy z krvných skupín, ktoré potrebujeme,“ dodala hovorkyňa.

Môže zachrániť nejeden život

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Vhodnému darcovi odoberú 450 mililitrov krvi. Tá následne môže zachrániť nejeden ľudský život.

„Krv sa nepodáva jednému pacientovi, ale musí byť spracovaná. Oddeľujú sa jednotlivé časti krvi. Podávajú sa pacientom, ktorí sú po úrazoch, po operáciách, po onkologickej liečbe alebo po transplantáciách,“ vysvetlila vedúca lekárka pracoviska Bratislava-Kramáre Zuzana Kovaľová.

Krv môžu ľudia darovať v transfúznych centrách, ale aj na mobilných odberných miestach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko