Na hlavný obsah

Životná výzva: Britská organizácia ponúka voľné miesta na Antarktíde, súčasťou práce je aj sčítavanie tučniakov

Budú žiť na ostrove veľkom ako futbalové ihrisko.

Životná výzva: Britská organizácia ponúka voľné miesta na Antarktíde, súčasťou práce je aj sčítavanie tučniakov
Ilustračná snímka - tučniaky. Foto: Unsplash

Britská charitatívna organizácia zameraná na ochranu kultúrneho dedičstva inzeruje voľné miesta na Antarktíde. Úspešní uchádzači sa budú musieť prispôsobiť takmer neustálemu dennému svetlu i mrazivým teplotám a zaobísť sa bez splachovacieho záchoda či tečúcej vody. 

Medzi výhody zamestnania ale patrí dobrodružstvo, veľryby i veľa tučniakov, nádherná krajina a možnosť podporiť úsilie o ochranu prírody v jednom z najodľahlejších kútov planéty, napísal denník The Guardian.

Organizácia UK Antarctic Heritage Trust (UKAHT) uviedla, že hľadá „vášnivých dobrodruhov pripravených prijať životnú výzvu“ na pracovné miesta, ktoré zahŕňajú správu múzea, pošty a obchodu so suvenírmi, ale tiež sčítanie tučniakov.

Budú žiť a pracovať na základni v Port Lockroy na ostrove Goudier, ktorý je veľký asi ako futbalové ihrisko.

Súčasnou vedúcou základne je 33-ročná pôrodná asistentka Bridie Martinová-Westová. „Blíži sa koniec nášho pobytu, ale stále tu máme to čaro, že sa pozrieme von a vidíme stovky mláďat tučniakov, ktoré sú takmer úplne vyliahnuté, žasneme, keď vidíme okolo preplávať vráskavce,“ opísala Martinová-Westová päť mesiacov v jednom z najizolovanejších pracovných prostredí na planéte.

„Na jednej strane ostrova máme to najmajestátnejšie pohorie a na druhej strane ľadovec s ľadovými kryhami. Je to naozaj surová príroda a úžasne krásna,“ dodala.

Dôležité je, ako vychádzate v tíme

Varia si spolu, čo znamená, že jedlo je premenlivé. Tím má podľa Martinovej-Westovej šťastie, že je v ňom vyučený cukrár, čo znamená, že jedno jedlo môže byť rizoto z húb a nasleduje flambovaný ananás.

Typický večer môže zahŕňať sledovanie filmov, hranie stolových hier alebo pokračovanie antarktickej tradície, keď ľudia prednášajú formálne prezentácie na témy, o ktorých niečo vedia.

„Je to taká milá činnosť, len sa učiť a vidieť, akú má niekto vášeň,“ uviedla Martinová-Westová. Všetci sa podľa nej dokázali prispôsobiť, vrátane toho, že nemajú splachovacie záchody alebo tečúcu vodu.

Úspešní uchádzači musia byť „odolní, fyzicky zdatní, ekologicky uvedomelí“ a pripravení na výzvu stráviť päť mesiacov tak ďaleko od domova. Uiedla šéfka charitatívnej organizácie Camilla Nicholová.

Záujemcovia zo Spojeného kráľovstva sa na pozície môžu hlásiť od pondelka (26. 2.), pričom školenie sa začne v auguste pred stážou, ktorá sa uskutoční od konca októbra alebo novembra do marca 2025. Predtým budú pohovory a výberové konania.

Úspešní uchádzači podľa Martinovej-Westovej nebudú sklamaní. „Bola to fantastická skúsenosť. Je to veľmi náročné, je tu veľa práce, z ktorej niektorá je dosť fyzická,“ povedala.

Všetci na ostrove zdieľajú malú spálňu s poschodovými postelami, takže je obzvlášť dôležité, aby spolu dobre vychádzali. „Aj to je súčasťou pohovoru. Nejde len o to, aký ste jednotlivec, ale aj to ako fungujete v tíme,“ dodala Martinová-Westová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet