Na hlavný obsah

Ako budú vyzerať hlasovacie lístky a akým chybám sa pri vypĺňaní treba vyhnúť?

Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať 23. marca.

Ako budú vyzerať hlasovacie lístky a akým chybám sa pri vypĺňaní treba vyhnúť?
Volič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V nadchádzajúcich prezidentských voľbách si budú voliči vyberať z deviatich kandidátov (v reportáži zaznie ešte starý údaj o jedenástich kandidátoch, pozn. redakcie). Ako budú vyzerať hlasovacie lístky a akým chybám sa pri vypĺňaní treba vyhnúť?

Každý volič pri vstupe do volebnej miestnosti dostane jeden hlasovací lístok s menami deviatich kandidátov.

Každý hlasovací lístok bude mať označenie úradnou pečiatkou. Budú na ňom mená všetkých kandidátov a dátum konania volieb. Volič zakrúžkuje poradové číslo iba jedného kandidáta, ktorému sa rozhodol odovzdať svoj hlas.

Obálku s hlasovacím lístkom musí volič vhodiť do volebnej schránky. Ak sa volič pri vypĺňaní pomýli, volebná komisia mu dá nový hlasovací lístok.

Pozrite si ďalšiu časť manuálu k prezidentským voľbám zo Správ RTVS:

„Ak sa aj pomýlim, nebudem škrtať, ale si radšej vypýtam nový hlasovací lístok. Aby som mala istotu, že okrsková volebná komisia ho uzná za platný,“ priblížila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán rezortu vnútra Eva Chmelová.

Upozornila tiež na to, aby volič omylom nevložil do hlasovacej obálky oba hlasovacie lístky – chybne vyplnený aj nový, správne vyplnený. „V prípade, že by sa tam nachádzali dva, takýto hlas by bol neplatný,“ dodala Chmelová.

Hlas voliča bude neplatný, ak odovzdá prázdnu obálku, alebo v nej bude viac ako jeden hlasovací lístok. Zle vyplnený lístok vhodí volič do špeciálnej nádoby na to určenej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko