Na hlavný obsah

Andrej Danko: Bol by som v prvom rade prezident koalície

V relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky - špeciál povedal aj to, že Rusko nie je agresor.

Andrej Danko: Bol by som v prvom rade prezident koalície
Andrej Danko v relácii Rádia Slovensko. Foto: RTVS

Podpredseda Národnej rady SR a predseda strany SNS berie boj o prezidentské kreslo ako prirodzenú povinnosť. Podľa jeho slov sa v koalícii nedohodli na jednom kandidátovi. „Nezradil by som záujmy voličov koalície. Bol by som v prvom rade tvrdý prezident koalície,“ vyhlásil Danko v RTVS. Uviedol, že národ je polarizovaný a potrebuje prezidenta, ktorý nebude hrať na dve strany.

S opozíciou by komunikoval pevnou rukou a robil by presne to, čo Viktor Orbán v Maďarsku. Zdôraznil, že prezident by mal mať presne určené právomoci. Sám by do vládnej moci nezasahoval a urobil by všetko preto, aby mala vláda silnejšiu pozíciu.

Podľa Danka by mal byť prezident aktívny pri legislatívnej činnosti. „Pri prijímaní zákonov by som inicioval aj rokovania s opozíciou,“ povedal. V pozícii prezidenta by využíval možnosť komunikácie s premiérom pri diskusii o budovaní zákonov.

Zahraničná politika

Podpredseda parlamentu nespochybňuje členstvo v NATO a EÚ. V relácii však uviedol, že NATO je zastarané a Európska únia musí byť reformovaná a potrebuje kritický hlas. Pri téme vojny na Ukrajine vyhlásil, že musíme urobiť všetko preto, aby konflikt nezasiahol na naše územie. „Postaviť sa na stranu Ukrajiny nie je riešenie. Rusko nie je agresor, háji svoje záujmy,“ povedal Danko. Mrzí ho, že Česko odmietlo rokovania so slovenskou vládou. Považuje to za veľmi neslušnú diplomatickú reakciu, ktorú si podľa jeho slov vláda nezaslúžila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko