Na hlavný obsah

Vzťahy Česka a Slovenska sú na výbornej úrovni, uviedol premiér Fiala po stretnutí s lídrom PS Šimečkom

Po stretnutí s Michalom Šimečkom to napísal na sociálnej sieti.

Vzťahy Česka a Slovenska sú na výbornej úrovni, uviedol premiér Fiala po stretnutí s lídrom PS Šimečkom
Podpredseda parlamentu Michal Šimečka s českým premiérom Petrom Fialom. Foto: Facebook/Petr Fiala

Vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú na výbornej úrovni. Napísal to predseda českej vlády Petr Fiala na sociálnej sieti po stretnutí s predsedom hnutia Progresívne Slovensko a podpredsedom slovenského parlamentu Michalom Šimečkom. Fiala tvrdí, že sa obaja zhodujú v otázkach zahraničnej politiky. Vedia, kto je agresor a kto obeť a zároveň vedia, komu je nutné pomáhať.

„Zhodli sme sa taktiež na tom, že naše krajiny majú veľa spoločných záujmov a projektov, napríklad v energetike alebo dopravnej infraštruktúre. Je v záujme nás všetkých, aby Česi a Slováci spolupracovali a rozvíjali vzájomné vzťahy,“ dodal.

Predseda PS Šimečka po stretnutí uviedol, že si váži prijatie českým premiérom a nazval ho priateľom Slovenska a zodpovedným európskym štátnikom. „Ja som mu tlmočil jeden hlavný odkaz – Slovensko nie je iba Robert Fico (Smer-SD). Obrovské množstvo ľudí na Slovensku má jasne proeurópske a prozápadné myslenie. Váži si naše partnerstvo a pristupuje zodpovedne k tomu, čo sa deje v našom susedstve, vrátane pomoci Ukrajine. Zároveň som ocenil líderstvo a iniciatívu premiéra Fialu v tejto oblasti,“ informoval.

Dôležité vzťahy

Šimečka je toho názoru, že vzťahy medzi oboma krajinami sú tak hlboké a dôležité, že ich nesmie ohroziť žiadna vláda. „Som si úplne istý, že spoločnými silami prekonáme aj tento náročný okamih. Osobne som pripravený spraviť všetko pre to, aby naše vzťahy prosperovali,“ uzavrel.

Česká vláda v stredu ukončila medzivládne konzultácie so Slovenskom a nebude sa stretávať na spoločných rokovaniach s vládou Roberta Fica. Dôvodom je zmena zahraničnej politiky Slovenska a kroky našej diplomacie vo vzťahu k Rusku.

Podľa českého premiéra Petra Fialu „nie je možné zastierať výrazné rozdiely v kľúčových témach zahraničnej politiky,“ informuje Seznam.cz.

„Nepovažujeme za vhodné, aby sme uskutočnili v nasledujúcich týždňoch či mesiacoch medzivládnu konzultáciu s vládou Slovenské republiky,“ vyhlásil Fiala po zasadnutí kabinetu. Podľa neho už Praha o tom informovala Bratislavu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko