Na hlavný obsah

Brezno sužuje znečistené ovzdušie. Podľa odborníkov za to môže najmä nesprávne kúrenie

Mesto chystá projekty na zlepšenie kvality ovzdušia.

Brezno sužuje znečistené ovzdušie. Podľa odborníkov za to môže najmä nesprávne kúrenie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Brezno má problém s kvalitou ovzdušia. Vyplynulo to z polročného merania – cez mobilnú monitorovaciu stanicu. Najväčší podiel na tom mala vykurovacia sezóna.

Kvalitu ovzdušia monitorovali v Brezne od septembra do februára tohto roka. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nameral v meste extrémne vysoké hodnoty jemných prachových častíc.

„Zaznamenali sme deväť prekročení denného limitu v decembri a deväť prekročení limitu v januári. Vyšší počet prekročení toho limitu PM10 sme zaznamenali v decembri len v Jelšave a Plášťovciach,“ priblížil vedúci odboru monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ Martin Kremler.

Čo spôsobuje zlý stav kvality ovzdušia a ako sa s ním chce Brezno vysporiadať zisťoval v Aktuálne :24 redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Za znečistené ovzdušie môžu podľa meraní najmä domácnosti, ktoré kúria tuhým palivom. Podľa odborníka mnoho ľudí na Slovensku nevie, ako správne kúriť a tvrdí, že dôležitá je najmä osveta.

„Aby sa dozvedeli, čo ich zlé vykurovanie robí zlým. Naozaj to, že ide tmavý dym dlho po rozkúrení z komína, to znamená, že buď majú zanesený komín, že sa oň nestarajú. Čiže v konečnom dôsledku to nie je negatívum len pre naše zdravie, ale je to aj negatívum pre našu peňaženku,“ uviedol manažér kvality ovzdušia v Banskobystrickom kraji Ladislav Bíro.

Okrem merania pomocou mobilnej monitorovacej jednotky, nainštalovali v meste aj senzory, ktoré budú dlhodobo sledovať smogovú situáciu. „Momentálne ich je 560, cieľ je ich mať až tisíc. V podstate každý sto metrov je takýto snímač na stĺpoch verejného osvetlenia,“ informoval primátor Brezna Tomáš Ábel.

Na zlepšenie ovzdušia pripravujú v Brezne aj viaceré projekty, ktoré sa podľa Ábela týkajú hlavne verejnej zelene a zadržiavania vody v prostredí.

Znížiť hodnoty prachových častíc v mestách môže podľa odborníka nielen výmena kotlov, ale aj zníženie počtu áut. V Brezne takýmto spôsobom pomohlo vybudovanie obchvatu, ktoré znížilo množstvo automobilov v meste o tretinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny