Na hlavný obsah

Na pumpách došlo opäť k zmene, za benzín si priplatíme. Dalo sa to predpokladať, tvrdí analytik

Vojna na Ukrajine už ceny benzínu natoľko neovplyvňuje.

Na pumpách došlo opäť k zmene, za benzín si priplatíme. Dalo sa to predpokladať, tvrdí analytik
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ceny benzínu nepatrne vzrástli, motorová nafta mierne zlacnela, jej cena sa udržala nad úrovňou 1,60 eur za liter. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR. Spotrebiteľské ceny oboch druhov benzínov vzrástli druhý týždeň za sebou a dosiahli tak najvyššie hodnoty za posledných 16 týždňov – od začiatku novembra 2023.

Podľa analytika J&T banky Stanislav Pánis sa takéto ceny dali predpokladať. „Súvisí to s vývojom na ropnom trhu, keďže aj cena ropy sa drží už štyri – päť týždňov nad 80 dolármi, pokiaľ hovoríme o severomorskej zmesi Brent, ktorá je relevantná pre cenotvorbu na Slovensku,“ priblížil Pánis.

Dodal, že za trojmesačnými maximami stojí najmä neistota a riziko okolo situácie na Blízkom východe.

Cena benzínu stúpa, naopak, cena nafty klesá, aj keď ide o malé rozdiely. Stanislav Pánis to odôvodnil tým, že za týmito výkyvmi je cena ropných derivátov v Rotterdame. Závisí to aj od kolísania tzv. rafinačných marží.

Vojna na Ukrajine podľa Pánisa ceny pohonných látok už natoľko neovplyvňuje. „Ropný trh aj svetová ekonomika ako taká sa už prispôsobili na novú geopolitickú realitu okolo Ukrajiny,“ ozrejmil.

„Isté je, že ak by konflikt na Ukrajine nebol, a ak by neboli uvalené sankcie na mnohé ruské komodity, tak by ceny palív na Slovensku, a pravdepodobne aj vo svete, by mohli byť o niečo nižšie,“ podotkol Pánis. Dodal, že za ostatné mesiace Ukrajina zásadným spôsobom nevplýva na ropný trh.

Pozrite si záznam z rozhovoru pre Aktuálne :24 s analytikom Stanislavom Pánisom, ktorý hovoril o tom, čo vplýva na ceny benzínu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika