Na hlavný obsah

Česko schválilo nový typ zväzku pre páry rovnakého pohlavia, priznali im ďalšie práva

Novela nepočíta s adopciami.

Česko schválilo nový typ zväzku pre páry rovnakého pohlavia, priznali im ďalšie práva
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Česku sa zväzok párov rovnakého pohlavia bude nazývať partnerstvom. Tamojší poslanci tento týždeň schválili novelu Občianskeho zákonníka. Tá uznala takýmto partnerom niektoré práva, ktoré majú i manželia. S výnimkou spoločných adopcií.

Pani Doušová s partnerkou do registrovaného partnerstva, ktoré v Česku existuje od roku 2006, nikdy nevstúpila. Čakala na možnosť vstúpiť do manželstva, najmä pre vyrovnané práva k deťom.

„Moja partnerka, dvojnásobná mamička, aj keď spolu žijeme deväť rokov, nemá žiadne právo. Nemôže nič rozhodnúť. Keby potrebovala Sašenka zákrok, nemôže nič rozhodnúť. Nemá ani nárok na informáciu,“ uviedla partnerka Anny Petra Doušová.

Poslanci napokon počtom 123 zo 186 prítomných schválili novelu v oklieštenej podobe. V tzv. „partnerstve“ im priznali právo dediť či nárok na vdovský dôchodok. Obmedzili však ich práva k deťom a k spoločným adopciám.

„Neumožňujeme adopcie priamo komukoľvek kedykoľvek. Hovoríme ale, že každý si môže prisvojiť dieťa druhého partnera,“ vyhlásil predkladateľ zákona Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Partnerským zväzkom pre páry rovnakého pohlavia sa v Správach RTVS venovala Katarína Vítková:

„Využijem možnosti, ktorá to ponúka, čo je to prisvojenie. V závere to bude stále o tom, že budem iná kategória, než je muž a žena,“ povedala Doušová.

S výsledkom hlasovania nebola spokojná ani iniciatíva, ktorá manželstvo pre všetkých presadzovala, ani tá, ktorá bola tvrdo proti.

„V túto chvíľu štát rozdeľuje rodiny, ľudí, deti na kategórie. To nám príde smutné a diskriminačné,“ uviedol hovorca iniciatívy Jsme fér Filip Milde.

„Je to cesta, ako legalizovať vytesnenie otca zo života dieťaťa,“ vyhlásil podpredseda Aliancie pre rodinu Jan Gregor.

Novela poputuje do Senátu. V hornej komore parlamentu ešte dostanú senátori príležitosť ju pozmeniť, zamietnuť alebo schváliť. Na to, aby bola platná, ju musí podpísať prezident. Účinná by mohla byť od začiatku budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet