Na hlavný obsah

Exekútori čelia kritike, vymáhanie pohľadávok viazne: Zlú skúsenosť má aj podnikateľ z východu

Peniaze, ktoré mu mal dlžník vyplácať, často meškali.

Exekútori čelia kritike, vymáhanie pohľadávok viazne: Zlú skúsenosť má aj podnikateľ z východu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Exekútori minulý rok vymáhali pohľadávky s úspešnosťou len štyroch percent. Vyplýva to z prieskumu Asociácie slovenských inkasných spoločností. Podľa nej za to môže neefektívna práca niektorých exekútorov. Slovenská komora exekútorov s tým nesúhlasí.

Zlú skúsenosť s exekúciou má aj podnikateľ z východného Slovenska, ktorý chce zostať v anonymite. Utrpel ťažký úraz, súd mu priznal odškodné a súdne trovy.

Odsúdený mu peniaze nechcel vyplatiť. Veriteľ dal podnet na exekúciu. Štát mu pridelil súdneho exekútora. Veci však nešli podľa plánu a s exekútorom mal problémy.

„Časom dochádzalo k tomu, že peniaze, ktoré mali byť vyplácané dlžníkom, meškali aj niekoľko mesiacov. Neboli pravidelne vyplácané tak, ako mi tvrdil exekútor, že sa dohodol s dlžníkom. A keď som ho začal častejšie kontaktovať v týchto veciach, tak sa len zatajoval a vyhováral,“ priblížil anonymný veriteľ.

Práci exekútorov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Problém nastal po zmene zákona

Veriteľ sa napokon exekútorovi už nedovolal. Na podobné problémy upozornila aj Asociácia slovenských inkasných spoločností. Problém podľa nich nastal najmä po zmene zákona v roku 2017.

„Do roku 2017 mali veritelia právo vybrať si exekútora slobodne. Od roku 2017 štát realizuje náhodný výber exekútora. Časť exekútorských úradov len pasívne čaká, zbiera peniaze len z účtov a nesnaží sa viac,“ vysvetlil prezident Asociácie slovenských inkasných spoločností Martin Musil.

„Zadržiavajú peniaze, respektíve nerozdeľujú vymožené prostriedky v priebehu siedmych dní, ako majú. Naši členovia podávali sťažnosti aj na komoru exekútorov, aby preverili postup exekútorov aj na ministerstvo spravodlivosti,“ povedal viceprezident Asociácie slovenských inkasných spoločností Pavol Jakubov.

Slovenská komora exekútorov sa proti tvrdeniam Asociácie viackrát ohradila. Bráni sa, že náhodné prideľovanie malo zamedziť korupcii.

„Proti náhodnému prideľovaniu sedem rokov bojujú rôzne vymáhačské spoločnosti a tí, ktorí z pôvodného netransparentného systému mali ekonomický prospech. Všetci ministri spravodlivosti náhodné elektronické prideľovanie podporovali pre jeho nepopierateľné výhody pre občanov,“ priblížila Slovenská komora exekútorov.

Rezort spravodlivosti zbiera dáta

Ministerstvo spravodlivosti sa témou zaoberá. Momentálne zbiera dáta potrebné na to, aby rozhodlo, či pristúpi k zmene zákona.

„O uvedenom v súčasnosti prebieha konanie na Ústavnom súde SR. Bol prijatý návrh na začatie konania vo veci náhodného prideľovania spisov súdnym exekútorom, ktorý podalo 31 poslancov Národnej rady SR,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti.

Práve rozhodnutie Ústavného súdu bude pre ďalší postup ministerstva kľúčové.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko