Na hlavný obsah

Hlasovací preukaz si môžu voliči vybaviť už len osobne

A to najneskôr do 22. marca počas úradných hodín obce.

Hlasovací preukaz si môžu voliči vybaviť už len osobne
Žena s hlasovacími preukazmi pre voľby prezidenta SR. Foto: TASR/Roman Hanc

Hlasovať v prezidentských voľbách môžu aj tí, ktorí v deň volieb nebudú doma. Na inom mieste Slovenska však budú potrebovať hlasovací preukaz. Voľba zo zahraničia v prípade týchto volieb nebude možná.

V štvrtkovej (7. 3.) časti voličom pripomenieme, aké možnosti majú, ak chcú hlasovať mimo svojho bydliska.

Hlasovať v prezidentských voľbách môžu voliči v mieste svojho trvalého bydliska. Ak volič vie, že v deň volieb, teda 23. marca, bude na Slovensku, ale mimo svojho trvalého bydliska, musí si vybaviť hlasovací preukaz.

V prípade prvého kola volieb si môžu voliči vybaviť hlasovací preukaz už len osobne. Môžu tak urobiť najneskôr do 22. marca počas úradných hodín obce.

Pozrite si ďalšiu časť manuálu k prezidentským voľbám zo Správ RTVS:

Voliči, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí a chcú voliť, musia prísť v deň konania volieb na Slovensko. V prezidentských voľbách sa môže totiž hlasovať iba na území Slovenskej republiky.

„Voliči, ktorí nemajú trvalý pobyt na území SR, použijú na hlasovanie svoj platný cestovný pas, kde im okrsková volebná komisia potvrdí pečiatkou, že sa zúčastnili hlasovania voľby prezidenta. Títo voliči si môžu vybrať ktorúkoľvek volebnú miestnosť na území SR,“ vysvetlila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

V prípade, že volič svoj hlasovací preukaz stratí, obec mu nový nevydá. Volebná komisia by totiž nevedela overiť, ak by niekto neoprávnene hlasoval na viacerých miestach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko