Na hlavný obsah

Ivan Korčok: Slovensko sa izoluje a v diplomacii sa stáva bezvýznamnou krajinou

V relácii RTVS Interview :24 - špeciál hovoril o naštrbených vzťahoch Slovenska.

Ivan Korčok: Slovensko sa izoluje a v diplomacii sa stáva bezvýznamnou krajinou
Ivan Korčok v relácii RTVS Interview :24 - špeciál. Foto: RTVS

Slovensko sa izoluje, v diplomacii sa stáva bezvýznamnou krajinou. Takto v relácii Interview :24 – špeciál komentoval prezidentský kandidát Ivan Korčok odkaz, ktorý vyslalo stretnutie ministra zahraničných vecí SR Juraja Blanára (Smer-SD) s jeho ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, do susedných krajín.

S Lavrovom sa ako šéf diplomacie stretol aj Ivan Korčok. V tom čase sa s ním však stretávali, ako zdôraznil, všetci diplomati západných demokratických krajín.

„Ide o typický pokus hovoriť, že keď dvaja robia to isté, je to to isté. Sú medzi tým doslova planéty rozdiel. Pretože v dobe, keď som sa s ním stretával ja, tak sa s ním stretával celý demokratický a západný svet. V dobe, keď sa s ním stretol minister zahraničných vecí SR, sa s ním stretával len maďarský minister zahraničných vecí, severokórejský a mnohí ďalší z nedemokratického sveta,“ vysvetlil.

Pripomenul, že Lavrov je na sankčnom zozname a reprezentuje krajinu, ktorá označila Slovensko za nepriateľa. Podľa neho je posolstvom tohto kroku, že sa ako krajina „podkladáme“.

Korčok sa vyjadril aj k ochladnutiu vzťahov s okolitými krajinami, ktoré kontroverzné stretnutie šéfov diplomacie prinieslo. Z pozície prezidenta by sa sústredil na udržiavanie vzťahov s Českom a Poľskom. „Na úrovni hláv štátov by som zodvihol telefón, aby som môjmu partnerovi povedal, že je tu nejaká situácia, ale poďme tie vzťahy udržiavať na úrovni, akú si zaslúžia,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko