Na hlavný obsah

Krok za krokom vo volebnej miestnosti: Aké doklady potrebujete a čo ak urobíte chybu?

Každá volebná komisia má zoznam voličov.

Krok za krokom vo volebnej miestnosti: Aké doklady potrebujete a čo ak urobíte chybu?
Volebná miestnosť. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Do volebnej miestnosti si musí každý volič priniesť občiansky preukaz. Ak hlasuje v inom okrsku, komisii odovzdá aj hlasovací preukaz. V ďalšej časti volebného seriálu sme si povedali, ako funguje evidencia voličov vo volebnej miestnosti.

Každá volebná komisia má zoznam voličov, ktorí spadajú do daného okrsku. Volič sa po príchode preukáže občianskym preukazom, ak má aj hlasovací preukaz, ten odovzdá komisii. Na základe dokladu ho volebná komisia zaeviduje v zozname.

Členovia komisie dajú voličovi jeden hlasovací lístok s abecedne zoradenými menami deviatich kandidátov (v reportáži zaznie ešte starý údaj o jedenástich kandidátoch, pozn. redakcie).

Pozrite si, čo robiť vo volebnej miestnosti podľa manuálu zo Správ RTVS:

„Na hlasovacom lístku si volič zakrúžkovaním poradového čísla vyberie toho kandidáta, ktorého si vybral ako prezidenta. Na hlasovacom lístku si vyberá jedného kandidáta,“ vysvetlila riaditeľka odboru volieb na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová.

Hlasovací lístok s menom preferovaného kandidáta volič vloží do obálky. Zalepenú obálku s hlasovacím lístkom volič následne vhodí do volebnej schránky.

Ak sa volič pomýli, chybne vyplnený lístok vhodí do špeciálnej nádoby, ktorá je na to určená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko