Na hlavný obsah

Inaugurácia prezidenta: Kedy bude a ako prebieha? Prvé kroky smerujú do parlamentu

Prezidenta volia občania na päť rokov.

Inaugurácia prezidenta: Kedy bude a ako prebieha? Prvé kroky smerujú do parlamentu
Prezidentský palác. Foto: TASR

Zvolený kandidát sa úradu ujme 15. júna 2024, teda v deň ukončenia funkčného obdobia predchádzajúcej hlavy štátu. Inaugurácia prezidenta sa uskutoční na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR (NR SR), na ktorej novozvolený prezident skladá sľub pred poslancami NR SR do rúk predsedu Ústavného súdu SR.

Následne nová hlava štátu prednesie svoj inauguračný prejav pred poslancami parlamentu.

Súčasťou ceremónie je aj ekumenická bohoslužba v katedrále sv. Martina. Odo dňa zloženia sľubu si prezident začína plniť svoje povinnosti.

Ceste hlavy štátu do úradu sa venoval volebný manuál zo Správ RTVS:

Prezidenta si volíme na päť rokov v priamych voľbách tajným hlasovaním. V ďalšej časti volebného seriálu si priblížime, aká je cesta zvoleného kandidáta na prezidentský úrad.

Za prezidenta Slovenskej republiky môže kandidovať každý občan Slovenskej republiky, ktorý je voliteľný za poslanca Národnej rady SR a v deň volieb dovŕšil minimálne 40 rokov.

Prezidenta volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Systém voľby je väčšinový. Jedna osoba môže vykonávať funkciu prezidenta maximálne v dvoch po sebe idúcich obdobiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko