Na hlavný obsah

Kto môže voliť v prezidentských voľbách? Do volebnej miestnosti si nezabudnite priniesť tieto doklady

Na rozdiel od volieb do NR SR sa nedá voliť zo zahraničia.

Kto môže voliť v prezidentských voľbách? Do volebnej miestnosti si nezabudnite priniesť tieto doklady
Prvovolič hlasuje vo volebnej miestnosti v Komárne. Foto: TASR/Milan Drozd

Právo odovzdať hlas v prezidentských voľbách má každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕši vek 18 rokov.

Prekážkou práva voliť je obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany verejného zdravia, ak osobitný zákon v čase pandémie neustanoví inak.

Voliči môžu voliť na území Slovenska buď vo volebnom okrsku, v ktorom zozname voličov je zapísaný alebo v ktoromkoľvek volebnom okrsku na základe hlasovacieho preukazu. Návod, ako a kde si ho vybaviť, nájdete v tomto článku.

Na rozdiel od parlamentných volieb 2023 sa pri prezidentských voľbách nedá voliť zo zahraničia.

Volič sa preukáže osobnými dokladmi

Vo volebnej miestnosti sa musia voliči preukázať platným občianskym preukazom. V prípade, že budú voliť mimo miesta svojho trvalého bydliska, volia s hlasovacím preukazom a občianskym preukazom.

Pokiaľ volič nemá trvalý pobyt na Slovensku, volebnej komisii sa preukáže platným cestovným pasom a zároveň aj čestným vyhlásením o trvalom pobyte v cudzine. V prípade, že takéto čestné vyhlásenie nemá so sebou, v deň konania volieb mu ho poskytne okrsková volebná komisia.

Po preukázaní totožnosti dostane volič hlasovací lístok a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce.

Za plentou na hlasovacom lístku zakrúžkuje poradové číslo len jedného kandidáta. Zatvorenú obálku s vyplneným hlasovacím lístkom hodí do volebnej urny vo volebnej miestnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko