Na hlavný obsah

Ľudia pri kúpe nehnuteľností vyčkávajú: Predávajúcim aj kupujúcim sa naskytnú nové príležitosti, tvrdí odborník

Trh v tomto roku popísal ako stabilizovaný.

Ľudia pri kúpe nehnuteľností vyčkávajú: Predávajúcim aj kupujúcim sa naskytnú nové príležitosti, tvrdí odborník
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obľúbenú historickú vilu monackej kňažnej Grace na francúzskej riviére nevedia predať. Cenu znížili o 3,5 milióna eur a dnes ju ponúkajú za necelých 8 miliónov. Sú na tom slovenské nehnuteľnosti podobne? Trápia sa u nás predávajúci rovnako? Pozreli sme sa na to v relácii RTVS Peniaze.

„Rok 2023 bol špecifický priebežným poklesom cien nehnuteľností, začal už v roku 2022. V priebehu roku 2023 sa zosilňoval a naopak, začiatkom roku 2024 sme zaznamenali spomalenie poklesu cien nehnuteľností. V niektorých prípadoch dokonca stabilizáciu,“ informoval prezident Národnej asociácie realitných kancelárii Ján Palenčár.

„Toto zníženie bolo v prvom rade z dôvodu zvýšenia úrokových sadzieb pri hypotékach a zhoršenia dostupnosti financovania pre Slovákov,“ doplnil Palenčár.

Ľudia vyčkávajú

„Situácia sa zatiaľ ukazuje v tomto roku rovnaká, aj keď isté znaky oživenia badáme. Stále je to oproti minulosti zanedbateľné. Ľudia stále vyčkávajú, nekupujú staršie byty. Čakajú, kedy budú úroky na hypotékach nižšie,“ uviedol reportér magazínu INDEX Tomáš Vašuta.

„Môžeme pozorovať rôzne zmeny, ktoré nastali oproti minulosti. Vidíme vyššiu marketingovú aktivitu, svoje projekty sa snažia viac propagovať a urobiť im väčšiu reklamu. Časť developerov však projekty utlmila, respektíve zastavila. Riadia sa jednoduchým princípom, že keď je menšia ponuka, vedia viac manévrovať s cenami. Ak je na trhu menej bytov v ponuke, tie ceny môžu ísť hore,“ vyhlásil.

Ceny nehnuteľností.

„Teraz je naopak situácia, ktorá hrá do karát kupujúcim. Ponuka je relatívne široká, developeri musia robiť akcie, respektíve znižovať ceny. Naše analýzy a prieskumy ukázali, že koncom minulého roka došlo pri veľkých developeroch k poklesu cien,“ prezradil Vašuta.

„Boli to akciové ceny na úrovni od 4 do 10 percent. To v minulosti, alebo v posledných rokoch vôbec nebolo také bežné. Developeri sú jednoducho nútení robiť ústupky voči kupujúcim. Keď majú “na sklade“ väčší počet bytov, sú nútení zlacňovať,“ priblížil reportér.

Stabilizácia trhu

Vývoj situácie na realitnom trhu aj tento rok ovplyvnia úrokové sadzby hypoték. Tie môžu trh oživiť, ale naopak ho ešte aj viac utlmiť. Odborníci predpokladajú, že sa stabilizuje. Avšak, veľké oživenie neočakávajú.

O tom, že situácia s novými bytmi je komplikovaná najmä kvôli dlhým čakacím lehotám a zdĺhavou administratívou pri nových projektoch, ktoré trvajú roky, sme v štúdiu rozprávali na jeseň. Aká je situácia na trhu s nehnuteľnosťami dnes, na to nám odpovedal riaditeľ predaja rezidenčných nehnuteľností JTRE Ivan Bratko.

Trh v roku 2024 popísal ako stabilizovaný, s vidinou pozitívnej vyhliadky do budúcna. Jedným z predpokladov podľa neho je, že inflácia nám v priebehu minulého roka pozvoľna klesala. „Z pôvodne 15 až 16 percent v januári, až niekde k 5 percentám v decembri,“ uviedol.

Skonštatoval, že kupujúcim aj predávajúcim sa v roku 2024 naskytnú nové príležitosti. „Kupujúci budú benefitovať z toho, že na trhu novostavieb sa dokončí veľká ponuka rozostavaných bytov, ktoré budú k dispozícii k nasťahovaniu. Kupujúci bude mať možnosť si byty obhliadnuť a rozhodnúť sa, či sa pre kúpu daného bytu rozhodne,“ informoval Bratko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika