Na hlavný obsah

Mnoho ľudí stále vlastní akcie z kupónovej privatizácie. Poplatky za ne musia platiť, aj keď sú bezcenné

Výpisy a faktúry dostávajú v týchto dňoch.

Mnoho ľudí stále vlastní akcie z kupónovej privatizácie. Poplatky za ne musia platiť, aj keď sú bezcenné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Desaťtisíce ľudí stále platia za dedičstvo 90. rokov. Vlastnia akcie z prvej vlny kupónovej privatizácie a musia uhrádzať poplatky za vedenie účtov v Centrálnom depozitári cenných papierov. Výpisy a faktúry dostávajú v týchto dňoch. Ide často o starších ľudí, ktorí sa nechcú mnohokrát bezcenných účastín zbaviť.

Počas prvej vlny kupónovej privatizácie sa z ľudí stali akcionári. Mnohé akcie sú však už bezcenné, napriek tomu za ne musia platiť poplatky.

„Akcie, ktoré majitelia nadobudli v rámci kupónovej privatizácie, sú evidované na účte majiteľa, ktorý je spoplatnený. Majiteľ účtu má tak povinnosť uhrádzať poplatky za vedenie účtu, jedno euro mesačne bez DPH,“ priblížila PR manažérka Centrálneho depozitára cenných papierov SR Dagmar Kopuncová.

„Keď je dnes niekto akcionárom nejakej spoločnosti, ktorá ešte v podstate má počiatky v tej kupónovej privatizácii, tak skutočne môže s tým mať oštaru, že jeho účet je vedený v centrálnom depozitári. Pýtajú si od neho poplatky, ale, samozrejme, ten objem majetku, ktorý má, ani nezodpovedá tým poplatkom,“ skonštatoval finančný analytik Swis Life Select Slovensko Pavel Škriniar.

Na akcie z čias kupónovej privatizácie sa v reportáži v Správach RTVS pozrela redaktorka Natália Krížová:

Od prvej vlny kupónovej privatizácie uplynulo už viac ako 30 rokov. Finanční analytici upozorňujú, že niektorí ľudia nevedia, čo vlastnia a či majú akcie pre nich ekonomický zmysel. V prvom rade musia zistiť, či majú hodnotu.

„Najlepšie navštíviť stránku Burzy cenných papierov a skúsiť dohľadať, či tam tú svoju akciu nájdem. Ak áno, výborne, lebo zistím, akú má cenu, a zároveň viem dať pokyn, aby sa to predalo,“ vysvetlil riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál.

Čo môže overenie skomplikovať?

Pokiaľ človek svoje akcie podľa čísla alebo názvu eminenta na burze nenájde, overenie hodnoty bude zložitejšie.

„Musím sa snažiť dopátrať buď u eminenta, alebo niekde na internete hľadať, že či tá moja akcia vôbec má nejakú hodnotu. Či tá spoločnosť vôbec funguje, či vykazuje nejaké zisky. Až následne sa môžem rozhodnúť, že čo s tou akciou spraviť,“ dodal Kopál.

V minulosti mohli ľudia cenné papiere, ktorých sa chceli zbaviť, bezodplatne odovzdať štátu. Ak sa ich chce majiteľ zbaviť dnes, dajú sa previesť na nejakú spoločnosť, ktorá sa tým zaoberá. Za to sa však platí. Stále to však môže byť podľa odborníkov výhodnejšie, ako platiť poplatky za vedenie účtu s bezcennými akciami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika