Na hlavný obsah

Novelu Trestného zákona ešte rieši Ústavný súd, vláda však už pripravuje ďalšiu zmenu. Tibor Gašpar povedal viac

Do NR SR by sa mala dostať v riadnom legislatívnom procese.

Novelu Trestného zákona ešte rieši Ústavný súd, vláda však už pripravuje ďalšiu zmenu. Tibor Gašpar povedal viac
Budova Ústavného súdu SR. Foto: RTVS

Kým sa Ústavný súd SR zaoberá rozhodovaním o novele trestných kódexov, vláda už pripravuje ďalšiu. Do parlamentu by sa však mala dostať v riadnom legislatívnom procese, teda aj s pripomienkami odborníkov. Opozícia vyzvala koalíciu, nech najskôr zverejnení v Zbierke zákonov pôvodnú novelu.

Kým opozícia čaká, čo sa stane s pôvodnou novelou Trestného zákona, kritizuje koalíciu, že už plánuje ďalšie zmeny trestnej politiky štátu.

„Viete čo je zaujímavé? V legislatívnom pláne vlády na rok 2025 je naplánovaná komplexná novela trestného poriadku,“ povedal poslanec Juraj Krúpa (SaS). Podľa predsedu KDH Milana Majerského sa v kuloároch parlamentu hovorí o novej novele Trestného zákona.

„To už minister avizoval počas debaty, že sa pripravuje veľká novela všetkých trestných kódexov, ktorá sa má prichystať do riadneho medzirezortného pripomienkového konania. Teraz sa ale nedá hovoriť o žiadnych detailoch. Bude to komplexná zmena fungovania celého trestnoprávneho prostredia,“ priblížil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Posunu vo veci novely Trestného zákona sa v Správach RTVS venovala redakcia a redaktorka Katarína Wildová:

Ďalšie zmeny v trestnej politike

Vládnej koalícii podľa poslankyne Zuzany Števulovej (Progresívne Slovensko) nikto neberie právo novelizovať Trestný zákon. „Musia to ale robiť v riadnom legislatívnom konaní, kde sa vychytajú všetky muchy a všetky problémy,“ dodala.

Poslanec Smeru-SD Tibor Gašpar naznačil, že by mohlo ísť napríklad o zníženie niektorých trestov, ale aj o zmeny, ktoré chcela koalícia pretlačiť aj v tej pôvodnej, nateraz pozastavenej novele.

„Budeme musieť vyberať z niektorých novelizovaných častí Trestného zákona do ďalšej novely. Napríklad, ak už pred rokom Ústavný súd SR rozhodol, že treba upraviť prepadnutie majetku, tak možno prídeme s touto časťou,“ vysvetlil Gašpar.

Opozícia čaká, čo bude s pôvodnou novelou

Kým koalícia hovorí o ďalších zmenách v trestných kódexoch, opozícia stále čaká, čo sa stane s pôvodnou novelou. Ministerstvo spravodlivosti ju zatiaľ nezverejnilo v Zbierke zákonov.

„Ja by som chcela dôrazne požiadať ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), aby zverejnil novelu Trestného zákona, a najmä uznesenie Ústavného súdu SR. Inak by sme sa mohli baviť aj o marení výkonu ÚS SR,“ povedala Števulová.

„Aktuálne prebiehajú všetky úkony spojené s vyhlásením predmetného uznesenia v Zbierke zákonov. Technické spracovania, autorská korektúra a podobne. Zverejnenie v Zbierke zákonov bude po dokončení všetkých úkonov spojených s týmto právnym predpisom,“ priblížila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Lucia Hurajtová.

Peter Pellegrini predpokladá zverejnenie uznesenia v Zbierke zákonov do stanovenej lehoty. „Keďže ÚS SR to doručil 28. februára, musí to vyjsť 14. marca a následne druhý pravdepodobne 15. marca,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko