Na hlavný obsah

Poľsko ukončí kontroly na slovenských hraniciach

Migračná situácia sa stabilizovala.

Poľsko ukončí kontroly na slovenských hraniciach
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Miroslav Jaroš

Poľsko od polnoci na nedeľu (3. 3.) ukončí kontroly na hranici so Slovenskom. Uviedlo v piatok (1. 3.) poľské ministerstvo vnútra. Stabilizovala sa podľa neho situácia na balkánskej migračnej trase a znížilo sa nebezpečenstvo súvisiace s ilegálnou migráciou na poľsko-slovenskej časti hranice.

„Kontroly budú trvať do polnoci 2. marca,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom na jeho internetových stránkach.

Poľsko a Slovensko budú situáciu ohľadom migrácie priebežne sledovať a v prípade nárastu ohrozenia môžu byť kontroly obnovené, upozornil poľský rezort vnútra.

Poľsko kontroly na hraniciach so Slovenskom začalo vlani 4. októbra. Krok koordinovalo s Českom, ktoré ich vtedy zaviedlo tiež a režim na svojej hranici sprísnilo aj Rakúsko.

Štáty, ktoré sa nachádzajú v schengenskom priestore voľného pohybu osôb, k dočasným kontrolám na svojich hraniciach pristúpili pre príliv utečencov z krízových oblastí na Blízkom východe alebo napríklad z Afganistanu. Slovensko, Poľsko aj Česko sú tranzitnými krajinami, migranti cez ne prechádzajú ďalej na západ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko