Na hlavný obsah

Pri ruskom krvavom útoku na Odesu hlásia viacero obetí, desiatky utrpeli zranenia

Zranili sa aj zdravotníci a hasiči.

Pri ruskom krvavom útoku na Odesu hlásia viacero obetí, desiatky utrpeli zranenia
Ukrajinskí záchranári zasahujú pri raketovom útoku v Odese, Foto: TASR/AP

Najmenej 20 ľudí zahynulo pri piatkovom (15. 3.) útoku Ruska na juhoukrajinské mesto Odesa. Podľa agentúry Reuters to uviedol šéf oblastnej správy Oleh Kiper, podľa ktorého ďalších 75 ľudí utrpelo zranenia, vrátane niekoľkých príslušníkov záchranných služieb.

Prístavná metropola aj celá Odeská oblasť bude v sobotu (16. 3.) držať deň smútku. Prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil Rusku za úder jasnú odpoveď.

Kiper predtým hovoril o dvoch mŕtvych – záchranároch, ktorí zasahovali na mieste, kam dopadla jedna z rakiet. Pri ďalšom údere zahynuli.

Na fotografiách z miesta vidno zranených hasičov a zdravotníkov, s tvárami sivými od popola a zasahujúcich pri požiaroch útokom zničených stavieb. Neskôr šéf oblastnej správy uvádzal 14 obetí, teraz sa podľa neho ich počet zvýšil na dvadsať.

„Naše obranné sily určite urobia všetko, aby zabezpečili, že ruskí vrahovia dostanú našu jasnú odpoveď,“ uviedol podľa Reuters Zelenskyj.

Ruská armáda strely na Ukrajinu vyslala predpoludním. Podľa prokuratúry poničili obytné budovy či hasičské vozidlá. Kiper doplnil, že záchranné tímy stále prehľadávajú trosky. Množstvo ľudí je podľa neho v dôsledku útoku bez elektriny či plynu.

Rusko na Odesu, významný čiernomorský prístav, útočí už od prvých chvíľ svojej invázie z 24. februára 2022.

Minulý týždeň zasiahli mesto ruské strely v čase návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa. Ani jedna z delegácií neutrpela zranenia. Politici v Odese okrem iného navštívili obytný dom, ktorý sa stal cieľom ruskej armády na začiatku marca. Tento útok si vyžiadal 12 mŕtvych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet