Na hlavný obsah

Protest farmárov v Prahe spôsobil kolaps dopravy. Pred úrad vlády vysypali dve vlečky hnoja

Chceli upozorniť vládu, aby splnila ich päť požiadaviek.

Protest farmárov v Prahe spôsobil kolaps dopravy. Pred úrad vlády vysypali dve vlečky hnoja
Traktory protestujúcich farmárov v Prahe. Foto: RTVS

Stovky traktoristov od rána piatimi smermi prúdili do centra Prahy. Chceli tak upozorniť vládu, aby splnila ich päť požiadaviek. Pražský magistrát vyzval ľudí, aby do hlavného mesta radšej necestovali a pracovali z domu.

Malo to byť 600 traktorov, nakoniec ich dorazilo 900. Ich protestná okružná jazda okolo Letenských sadov spôsobila kolaps dopravy.

Z Kolína prišiel protestovať aj pán Nouzák. Prekáža mu byrokracia, vysoké zdanenie pozemkov i pokles ziskov o desiatky miliónov korún oproti vlaňajšku. „Všetko sa odkladá. Sľubujú nám, že sociálne a zdravotné poistenie nám odpustia, zatiaľ to nie je a do konca roka nebude,“ povedal farmár z Kolína Alois Nouzák.

Pre protest farmárov odklonili električkovú dopravu pred úradom vlády. Práve pred jeho budovu už ráno vysypali farmári dve vlečky hnoja. Polícia vodiča zaistila. Prítomní sú aj ťažkoodenci.

„Je to spontánna akcia poľnohospodárov, ktorí sa to rozhodli urobiť. Farmárom ide predsa o živobytie. Na tržbách tratia 30 miliárd korún, to sú obrovské peniaze. Dochádzajú im finančné prostriedky a teraz riešia, či dostanú úvery. Ako podnikatelia môžu skončiť,“ povedal prezident Poľnohospodárskeho zväzu ČR Martin Pýcha.

Protest poľnohospodárov v Prahe monitorovala redaktorka RTVS Katarína Vítková. Pozrite si jej reportáž z relácie RTVS Svet :24:

Rokovania skončili neúspechom

Niekoľkotýždňové rokovania s ministrom skončili neúspešne. Z piatich požiadaviek dokáže vláda splniť len pomoc so zlepšením zamestnanosti vidieka. Sľubuje i ochranu pred bezcolnými dovozmi z Ukrajiny. Sú však body, na ktorých sa s farmármi rozchádza.

„Ako vláda nebudeme pod nejakými ultimátami. V piatok sme priniesli jasné riešenie podpory pre české poľnohospodárstvo – dve miliardy korún a na budúci rok tiež dve miliardy korún. To sme dali na stôl. Snažíme sa eliminovať byrokraciu a administratívu,“ uviedol minister pôdohospodárstva ČR Marek Výborný.

Farmári pokračovali popoludní demonštráciou pred úradom vlády. V protestoch chcú pokračovať aj naďalej Ten najbližší majú v pláne 21 .marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet