Na hlavný obsah

Protesty farmárov vrcholili naprieč celou Európskou úniou. Konali sa aj v 37 slovenských mestách

Kolóna traktorov sa zastavila pred Zastúpením Európskej komisie.

Protesty farmárov vrcholili naprieč celou Európskou úniou. Konali sa aj v 37 slovenských mestách
Na snímke kolóna traktorov na Šancovej ulici v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Na Slovensku sa konali farmárske protesty. Poľnohospodári avizovali, že budú najväčšie v histórii.

Na farmárskych protestoch sa podľa odhadov organizátorov zúčastnilo vyše 2 200 traktorov a 4-tisíc farmárov. Konali sa v 37 mestách po Slovensku. Farmári protestovali aj pred slovenským parlamentom.

Odovzdali Zastúpeniu EK požiadavky

Kolóna traktorov protestujúcich farmárov sa vo štvrtok zastavila pred Zastúpením Európskej komisie (EK), kde Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) predniesla svoje požiadavky a odovzdala ich zastúpeniu.

Poľnohospodári odmietajú prísne environmentálne obmedzenia EÚ, rastúcu byrokraciu, uvoľnenie dovozu agrokomodít z tretích krajín, ale dožadujú sa aj urýchleného vyplatenia priamych podpôr. Poľnohospodári chcú vyrábať a nie byť úradníkmi, uviedol šéf SPPK Emil Macho.

Protesty farmárov vrcholili naprieč celou Európskou úniou. Do demonštrácií sa zapojili poľnohospodári najmä zo strednej a východnej Európy.

Hraničné priechody vo štvrtok blokovali farmári z Maďarska, Poľska, Nemecka, ale aj z niektorých balkánskych krajín či Pobaltia. V Česku komplikovalo dopravu vyše 2-tisíc poľnohospodárskych strojov a na protesty tam dohliadali stovky policajtov.

Pozrite si záznam brífingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Agrárnej komory Slovenska v rámci celoslovenského protestu farmárov:

Polícia avizovala v súvislosti so štvrtkovými (22. 2.) protestmi farmárov, poľnohospodárov a potravinárov viaceré opatrenia na území celého Slovenska.

Trasy poľnohospodárov pri proteste.
Trasy poľnohospodárov.Foto: Protest SPPK/Google Maps

Linky 44 a 47 v Bratislave sú obnovené

Premávka trolejbusových liniek mestskej hromadnej dopravy v Bratislave číslo 44 a 47 je obnovená v plnom rozsahu. Dopravný podnik Bratislava (DPB) o tom informoval na webe.

Linky mestskej hromadnej dopravy v Bratislave číslo 44 a 47 smer Búdková premávali doobeda pre štvrtkový protest poľnohospodárov odklonovou trasou.

V Nitre sa taktiež združovali traktory, celkovo ich tam bolo asi 150 kusov. Poľnohospodári mali pred Národným výstaviskom aj provizórne pódium.

Protest sa konal aj na Zemplíne

Protest poľnohospodárov sa konal aj na Zemplíne. Obyvateľov miest a obcí navyše trápili aj kolóny kamiónov, ktoré smerovali na hraničný priechod Vyšné Nemecké nakoľko poľnohospodári v Poľsku zablokovali v krajine hraničné priechody na Ukrajinu.

Blokovali priechod Holíč-Hodonín

Na hraničnom priechode s Českom Holíč-Hodonín bola situácia pokojná. Blokáda sa začala tesne po 10.00 h. Na mieste boli aj českí farmári, ktorí priniesli desiatky kusov techniky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko