Na hlavný obsah

Putin pri príležitosti Medzinárodného dňa žien vyjadril poctu ruským vojačkám, ktoré bojujú na Ukrajine

Poďakoval sa aj matkám vojakov bojujúcich na Ukrajine.

Putin pri príležitosti Medzinárodného dňa žien vyjadril poctu ruským vojačkám, ktoré bojujú na Ukrajine
Ruský prezident V. Putin počas príhovoru. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok (8. 3.) pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) vyzdvihol vojačky bojujúce na Ukrajine i ženy, ktoré podporujú ruské ozbrojené sily. Informovala agentúra AFP.

Putin vo videoposolstve povedal, že vzdáva osobitnú poctu „ženám, ktoré sú v zóne špeciálnej vojenskej operácie a plnia bojové úlohy“.

Zároveň vydal dekrét o prepustení 52 väzenkýň. Termínom „špeciálna vojenská operácia“ Moskva označuje svoju inváziu na Ukrajinu, ktorú spustila vo februári 2022.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok povedal, že v ruskej armáde „slúži a pracuje viac ako 300-tisíc žien“. Poďakoval sa matkám vojakov bojujúcich na Ukrajine. „Vychovali ste skutočných vlastencov a statočných obrancov vlasti,“ dodal.

Šéf ruského rezortu obrany vlani informoval, že na Ukrajine „bojuje“ približne 1 100 žien, pričom väčšina z nich pôsobí v pomocných funkciách ako lekárky, zdravotné sestry či kuchárky.

Rusko od spustenia invázie na Ukrajinu pravidelne oslavuje svojich vojakov ako „hrdinov“ a snaží sa pozdvihnúť a ochrániť reputáciu armády.

Ruské úrady stíhajú stovky ľudí za „diskreditáciu“ ozbrojených síl alebo šírenie „nepravdivých informácií“ o vojne na Ukrajine, píše AFP.

V uplynulých týždňoch zorganizovala hŕstka žien mobilizovaných ruských vojakov zriedkavé protesty pred Kremľom, v ktorých žiadali, aby ich manželia boli vystriedaní a vrátili sa domov, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet