Na hlavný obsah

Vnútroštátnym letom v Španielsku zrejme odzvoní. Krajina podniká kroky na pomoc životnému prostrediu

Zákon ešte putuje do španielskeho parlamentu.

Vnútroštátnym letom v Španielsku zrejme odzvoní. Krajina podniká kroky na pomoc životnému prostrediu
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Španielsko zrejme zakáže vnútroštátne lety. Tamojšia vláda prijíma kroky na pomoc životnému prostrediu. Zákon ešte musí prejsť parlamentom. Informoval o tom český spravodajský portál irozhlas.cz.

Ako portál uviedol, že by išlo o spoje, ktoré by sa dali nahradiť vlakmi, pričom by cesta netrvala dlhšie ako 2,5 hodiny. Rovnaké opatrenie už tri roky platí vo Francúzsku.

Obmedzenie by sa malo týkať spojov do a z hlavného mesta Madrid. Momentálne sa pracuje s verziou, že na zoznam zakázaných vnútroštátnych letov nesmú patriť prestupné letiská na medzinárodné lety. Ide napríklad o Malagu, Barcelonu či Palmu na Malorke.

S takýmto krokom nesúhlasia niektoré politické strany v krajine, medzi nimi aj ultrapravicová strana Vox, ale aj niektoré záujmové skupiny. Tie tvrdia, že by sa uhlíková stopa znížila len minimálne, pričom straty v oblasti turizmu by boli, naopak, vysoké. Obavy majú aj majitelia súkromných lietadiel, ktorých by sa zákon tiež mohol v budúcnosti dotknúť.

Experti na životné prostredie by krok privítali, rovnako tak aj väčšina verejnosti pod podmienkou, že by vlaková doprava bola finančne dostupná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet