Na hlavný obsah

Štúdia amerického Pentagónu skúmala hlásenia o UFO, dôkazy o existencii mimozemšťanov nezistila

Skúmali archívy a tajné spisy od roku 1945.

Štúdia amerického Pentagónu skúmala hlásenia o UFO, dôkazy o existencii mimozemšťanov nezistila
Nedentifikovaný lietajúci objekt spozorovaný a odfotografovaný nad diaľnicou neďaleko základne amerického letectva pri meste Santa Ana v Kalifornii. Foto: Profimedia

Štúdia amerického ministerstva obrany, ktorá skúmala hlásenia o neidentifikovaných lietajúcich objektoch (UFO) za posledných takmer sto rokov, nenašla žiadne dôkazy o existencii mimozemšťanov alebo mimozemskej inteligencii.

S odvolaním sa na v piatok zverejnené závery o tom informuje web stanice Hlas Ameriky (VOA). Nárast správ o spozorovaní UFO v 50. a 60. rokoch 20. storočia mohol byť podľa Pentagónu spojený s testami amerických špionážnych lietadiel a ďalšej vesmírnej technológie.

Štúdia Úradu pre riešenie anomálií (AARO) ministerstva obrany analyzovala vládne vyšetrovanie nahlásených pozorovaní UFO od roku 1945.

Nezistila žiadne dôkazy o tom, že by v niektorom z týchto prípadov skutočne išlo o mimozemský život alebo že by americká vláda a súkromné spoločnosti využívali mimozemskú technológiu a zatajovali ju.

Podľa správy predloženej v piatok Kongresu išlo vo väčšine prípadov hlásenia o UFO v skutočnosti o bežné objekty.

Závery zrejme nepotlačia presvedčenie

Predstavitelia Pentagónu však pripúšťajú, že závery štúdie zrejme nepotlačia presvedčenie mnohých o prítomnosti mimozemských návštevníkov. Podľa prieskumu agentúry Gallup z roku 2021 si viac ako 40 percent Američanov myslí, že Zem navštívili mimozemské lode,

„Rozšírenie televíznych programov, kníh, filmov a obrovské množstvo obsahu na internete a sociálnych sietí zameraného na témy súvisiace s UAP pravdepodobne ovplyvnilo verejnú diskusiu a posilnilo tieto presvedčenia u niektorých skupín obyvateľstva,“ stojí v správe.

UAP, čiže neidentifikované anomálne javy, je skratka používaná americkou vládou pre objekty predtým všeobecne známe pod pojmom UFO.

Hovorca Pentagónu uviedol, že úradníci pristupovali k správe s nadhľadom, ale nenašli žiadne dôkazy o mimozemských návštevníkoch.

„Všetky vyšetrovacie snahy na všetkých úrovniach utajenia dospeli k záveru, že vo väčšine hlásení išlo o bežné objekty a javy a išlo o chybnú identifikáciu,“ povedal novinárom hovorca Pat Ryder.

Preverili dokumenty od roku 1945

AARO skúmal archívy a tajné spisy a preveril všetky oficiálne vládne vyšetrovania od roku 1945.

Bádatelia pátrali po správach o mimozemských kozmických lodiach a zistili napríklad, že údajná uniknutá správa o UFO z roku 1961 je neautentická a že vzorka „mimozemskej kozmickej lode“ odobratá vyšetrovateľmi nebola vyrobená z mimozemského materiálu, ale bola zložená prevažne z horčíka, zinku a bizmutu.

Správa zároveň opisuje nové technológie, ktoré podľa vedcov viedli k prudkému nárastu hlásení o UAP v 50. a 60. rokoch.

V tejto súvislosti spomína výškové balóny a špionážne lietadlá U-2. Havária výškového balóna blízko mesta Roswell v Novom Mexiku v roku 1947 vyvolala špekulácie o lietajúcom tanieri a o náleze mimozemských tiel.

Podľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) sa vo viac ako polovici vtedy hlásených prípadov spozorovania UFO v skutočnosti jednalo o americké prieskumné lety.

Rad tajných projektov v období studenej vojny zahŕňal vývoj lietadiel diskového tvaru, čo zodpovedalo predstave o lietajúcich tanieroch.

Príkladom takéhoto lietadla bolo kanadské lietadlo VZ-9AV Avrocar, ktoré bolo navrhnuté tak, aby bolo schopné kolmého štartu a pristátia.

Podľa AARO sa počet hlásení o pozorovaní UAP teraz pohybuje medzi 50 a 100 mesačne a špekulácie o vládnom utajovaní mimozemšťanov pokračujú.

Vlani bývalý americký spravodajca David Grusch pri vypočutí v Kongrese vyhlásil, že americká vláda drží v tajnosti dlhoročný program, ktorý sa zaoberá zhromažďovaním a reprodukciou lietajúcich objektov neznámeho pôvodu.

Grusch, ktorý tvrdí, že sa jeho tvrdenia opierajú o dokumenty, nahrávky a rozhovory s kolegami, v minulosti pôsobil ako pracovník rozviedky a bol súčasťou pracovnej skupiny pre štúdium UAP.

AARO prisľúbil, že vydá ďalšiu správu, ktorá sa bude zaoberať novšími hláseniami o spozorovaní UFO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet