Na hlavný obsah

Úspech z vesmíru: Modul Odyseus úspešne pristál na Mesiaci, USA sa tak po viac ako pol storočí vrátili na lunárny povrch

Ide o prvé súkromné kozmické plavidlo, ktorému sa podarilo pristáť na Mesiac

Úspech z vesmíru: Modul Odyseus úspešne pristál na Mesiaci, USA sa tak po viac ako pol storočí vrátili na lunárny povrch
Snímka Zeme z vesmíru, ktorú zhotovil model Odysseus po svojom štarte z Floridy. Foto: Profimedia

Modul Odyseus od americkej firmy Intuitive Machines v piatok (23. 2.) pristál na povrchu Mesiaca a k Zemi začal zhruba dve hodiny po dosadení vysielať dáta. Riadiace stredisko čaká na plné potvrdenie stavu modulu, už teraz je však podľa spoločnosti isté, že sa Spojené štáty po viac ako pol storočí vrátili na lunárny povrch.

Odyseus sa zároveň stal prvým súkromným kozmickým plavidlom v dejinách, ktorému sa podarilo pristáť na lunárnom povrchu.

„Nepochybne môžeme potvrdiť, že je naše vybavenie na Mesiaci,“ uviedol krátko po plánovanom čase pristátia modulu šéf misie IM-1 Tim Crain. „Odyseus má nový domov,“ dodal v živom vysielaní z riadiaceho strediska v Houstone.

Šesťnohý robotický pristávací modul, ktorý okrem iného nesie vedecký náklad amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), dosiahol podľa Intuitive Machines povrch o 0:23 SEČ.

Prvé, hoci slabé, spojenie sa podarilo nadviazať zhruba po 15 minútach, počas ktorých v riadiacom stredisku vládlo napäté ticho, prerušované len občasnými pokynmi či aktualizáciami.

„Po vyriešení problémov s komunikáciou operátori potvrdili, že Odyseus je v vzpriamenej polohe a začal posielať dáta. Teraz pracujeme na odoslaní prvých obrázkov z lunárneho povrchu, „uviedla firma Intuitive Machines.

Agentúra AP podotýka, že spoločnosť zatiaľ neposkytla podrobnosti o stave modulu, o priebehu pristátia ani o tom, či kozmická loď dosiahla zamýšľaný cieľ – miesto asi 300 kilometrov od južného pólu Mesiaca v oblasti krátera Malapert A.

Prvá, úspešná súkromná misia

IM-1 sa stala prvou súkromnou misiou, ktorá na prirodzenej zemskej družici pristála. O toto prvenstvo sa vlani pokúsila japonská firma ispace s modulom Hakuto-R. Ten dosiahol obežnú dráhu Mesiaca, mäkko dosadnúť na mesačný povrch sa mu však nepodarilo.

Domáceho konkurenta mala spoločnosť Intuitive Machines v americkej firme Astrobotic Technology, ktorá v januári k Mesiacu vyslala lunárny modul Peregrine. Niekoľko hodín po štarte ale spoločnosť informovala o kritickom úniku paliva, kvôli ktorému musela od pristátia na Mesiaci upustiť. Peregrine, ktorý mal na lunárny povrch dosadnúť tento piatok (23. 2.), sa nakoniec vrátil k Zemi a zhorel v jej atmosfére.

Spoločnosť Astrobotic Technology bola medzi prvými, kto Intuitive Machines zablahoželal. „Neuveriteľný úspech. Nemôžeme sa dočkať, kým sa k vám v blízkej budúcnosti pripojíme na povrchu Mesiaca,“ uviedla firma na sociálnej sieti X.

AP pripomína aj neúspech robotickej sondy Berešit izraelskej neziskovej organizácie SpaceIL, ktorá sa na Mesiac zrútila v apríli 2019. Rovnaký osud vlani v auguste stretol aj ruský modul Luna-25.

Svoje kozmické plavidlá na Mesiac dostali okrem Spojených štátov zatiaľ iba štyri krajiny – Sovietsky zväz, Čína, India a nedávno, tento rok v januári, aj Japonsko. Všetky súkromné pokusy o hladké pristátie na mesačnom povrchu doteraz zlyhali.

Spojené štáty sú jediné, ktoré na Mesiac vyslali človeka. Naposledy prirodzenú zemskú družicu dosiahli v roku 1972, keď sa po povrchu prešli astronauti NASA v rámci misie Apollo 17.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet