Na hlavný obsah

Trestu neunikne nikto, vyhlásil Vladimir Putin po útoku v Moskve. Chce potrestať tých, ktorí stoja za teroristami

V Rusku bude v nedeľu 24. marca celoštátny smútok.

Trestu neunikne nikto, vyhlásil Vladimir Putin po útoku v Moskve. Chce potrestať tých, ktorí stoja za teroristami
Putin ohlásil, že v Rusku bude v nedeľu 24. marca celoštátny smútok. Foto: TASR/AP

Útočníci, ktorí spáchali piatkový teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy a ktorých sa Rusku podarilo zatknúť, sa pokúšali utiecť na Ukrajinu. Vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin v sobotu (23. 3.) v televíznom prejave k národu.

Putin, ktorý pred viac ako dvoma rokmi rozpútal proti Ukrajine vojnu, podľa agentúry TASS tiež tvrdil, že podľa predbežných údajov na ukrajinskej strane pre páchateľov útoku chystali možnosť prechodu hraníc.

Putin tiež ohlásil, že v Rusku bude v nedeľu 24. marca celoštátny smútok na uctenie pamiatky obetí piatkového „barbarského a krvavého teroristického činu“.

Kyjev spojenie s útokom odmieta

Kyjev odmieta akékoľvek spojenie s útokom v Krasnogorsku na západnom okraji Moskvy, kde útočníci v koncertnej sále zabili najmenej 133 ľudí a mnoho ďalších zranili. Niektoré ruské zdroje pritom hovoria až o 150 obetiach.

K zodpovednosti sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. V aute, v ktorom podozriví utekali z Moskvy, sa podľa jedného z ruských poslancov našli cestovné pasy Tadžikistanu.

Reportáž o útoku, ktorý si v Rusku vyžiadal množstvo obetí, pripravili do Správ RTVS redaktori Tomáš Oparty a Klaudia Mikolášová:

„Všetci štyria bezprostrední vykonávatelia teroristického útoku, všetci tí, ktorí strieľali, sa pokúšali utiecť a pohybovali sa smerom k Ukrajine, kde podľa predbežných údajov pre nich ukrajinská strana pripravila ‚okno‘ na prekročenie štátnych hraníc,“ vyhlásil v ruskej televízii Putin.

Ruský prezident, ktorý rozpútanie vojny vysvetľoval údajnou potrebou „denacifikovať“ susednú krajinu, vedenú prezidentom židovského pôvodu a len s okrajovou úlohou krajnej pravice v ukrajinských voľbách, tvrdil, že išlo nielen o starostlivo a cynicky naplánovaný teroristický útok, ale aj o vopred zorganizované vraždenie bezbranných civilistov.

Chladnokrvný úmysel zabíjať

„Zločinci sa chladnokrvne a úmyselne vydali zabíjať. Strieľať našich občanov, naše deti, ako kedysi nacisti, ktorí páchali masakry na okupovaných územiach,“ vyhlásil. Ruská armáda teraz okupuje časti susednej krajiny, jej jednotky sa snažia obsadiť ďalšie ukrajinské územia.

Putin prisľúbil, že trestu neunikne nikto, kto útok v Krasnogorsku pripravoval. Teda všetci vykonávatelia, organizátori a objednávatelia. Bez ohľadu na to, o koho ide. „Zistíme a potrestáme každého, kto stojí za chrbtom teroristov, kto pripravoval túto ranu Rusku,“ vyhlásil.

Rusko podľa neho neraz zvládlo ťažké skúšky a vyšlo z nich ešte silnejšie, a tak to bude aj teraz. V Moskve a okolí a vo všetkých regiónoch platia dodatočné protiteroristické opatrenia, pretože teraz je podľa ruského prezidenta hlavné nedovoliť tým, ktorí stoja za masakrom, príležitosť spáchať ďalší zločin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet