Na hlavný obsah

V Rumunsku vzniká najväčšia vojenská základňa NATO v celej Európe

Bude sa rozprestierať na ploche 28 štvorcových kilometrov.

V Rumunsku vzniká najväčšia vojenská základňa NATO v celej Európe
Foto: RTVS

Rumunsko buduje na svojom území vojenskú základňu Severoatlantickej aliancie (NATO). Bude najväčšia v celej Európe. Stáť bude na súčasnej 57. základni Mihail Kogalniceanu.

Rumunský právnik a viacnásobný minister a predseda vlády Rumunského kniežatstva Mihail Kogalniceanu sa v prvej polovici 19. storočia usiloval o nezávislé Rumunsko. Dnes na základni, ktorá nesie jeho meno, rastie vojenská základňa. Bude sa rozprestierať na ploche 28 štvorcových kilometrov. To je približne rozloha Topoľčian.

„Hovoríme o novej vzletovej a pristávacej dráhe, spojeniach medzi dvoma dráhami, rolovacích dráhach pre lietadlá. A do budúcnosti o systémoch protivzdušnej obrany,“ priblížil veliteľ základne Nicolae Cretu.

Novej základni NATO sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Peter Nittnaus:

Súčasťou základne budú aj kontrolná veža, maják a rádionavigačný systém, letecký simulátor, hangáre a ďalšie zariadenia, ktoré doteraz neexistovali. Keďže tam bude žiť približne desaťtisíc vojakov a ich rodiny, stavajú pre nich administratívne a sociálne zariadenia, školy a škôlky, obchody, reštaurácie, kiná a dokonca nemocnicu.

Projekt financuje NATO a rumunská vláda prispeje sumou 2,5 miliardy eur. „Je to ako záruka, súlad so záväzkami partnerov NATO posilniť východné krídlo. Táto vojenská základňa sa stane najdôležitejšou stálou vojenskou štruktúrou NATO v bezprostrednej blízkosti konfliktu na juhu Ukrajiny,“ vysvetlil geopolitický expert Dorin Popescu.

Základňa nie je pre NATO nová. Američania ju využívajú od roku 1999, hoci Rumunsko vstúpilo do Aliancie až v roku 2004 spolu so Slovenskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet