Na hlavný obsah

V Žiari nad Hronom si nevedia poradiť s nelegálnou skládkou. Aj keď vinníka poznajú, riešenie neprichádza

Skládka vznikla v záhradkárskej oblasti.

V Žiari nad Hronom si nevedia poradiť s nelegálnou skládkou. Aj keď vinníka poznajú, riešenie neprichádza
Na snímke čierna skládka. Foto: RTVS

V Žiari nad Hronom vznikla nelegálna skládka odpadu pri Lutilskom potoku. Mesto pozná vinníka a odpad sa snaží odstrániť. Čiernu skládku môže nahlásiť ktokoľvek. V oblasti odpadov polícia ročne rieši zhruba 300 prípadov. Objasnia približne 20 percent.

Nelegálna skládka vznikla pri záhradkárskej oblasti. Podľa chatárov ide o dlhodobý problém. „Áno, oni tu stále robia bordel. Nikto s tým nič nerobí. Nikto sa tým nezaoberá ani mestská polícia ani nič. Oni im ešte poskytli v zime stan, aby mali vraj kde spávať,“ vyjadrila sa miestna záhradkárka.

Podľa radnice si tu zriadili svoje dočasné bývanie ľudia bez domova. „Na rovinu si musíme povedať, že vieme, o akých ľudí ide. Veľmi ťažko si predstavíme, že si sami vyupratujú toto priestranstvo. Mestská polícia ich vyzvala, aby si odstránili dočasné obydlia. Tiež aby to dali do pôvodného stavu,“ priblížil hovorca Žiaru nad Hronom Martin Baláž.

Problém s nelegálnou skládkou priblížil v relácii Aktuálne :24 redaktor Dominik Veľas:

Mesto skládku odstráni na svoje náklady. Práve takéto výdavky spôsobujú samosprávam problémy. „Časť nákladov sa teoreticky môže premietnuť aj do výšky poplatku pre občana. Ale keďže samosprávy sa skôr snažia porušovať zákon a odpad dotovať, čo sa neraz stáva, tak tam nie je vôľa,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Nelegálnu skládku môže nahlásiť ktokoľvek na mestskom alebo obecnom úrade, okresnom úrade či inšpekcii životného prostredia. „Polícia má konať v prípadoch, kedy rozsah konania je viac ako 266 eur,“ informoval riaditeľ odboru enviromentálnej kriminality Mário Kern.

Enviropolícia oznámenia preveruje. Pri starších prípadoch sa dokazovanie často komplikuje. Pri nových skládkach rozhoduje najmä čas.

„Niekedy sa podarí dokonca páchateľov prichytiť priamo pri vysypaní odpadu. Máme niekoľko prípadov, kedy ich dokonca odsúdili do 48 hodín,“ ozrejmil Mário Kern.

Fyzickým osobám hrozí pokuta do 1 500 eur. Pri firmách je to od 4 000 do 350-tisíc eur. Pri dokázaní trestného činu neoprávnené nakladanie s odpadmi je najvyšší možný trest odňatia slobody na osem rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny