Na hlavný obsah

Volebné miestnosti: Čo v nich zo zákona musí byť, kde sú a ako nájdete tú vašu?

Vo volebnej miestnosti platia určité pravidlá správania.

Volebné miestnosti: Čo v nich zo zákona musí byť, kde sú a ako nájdete tú vašu?
Volebná miestnosť. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Voliči prídu v deň konania prezidentských volieb odovzdať svoj hlas do jednej z volebných miestností na území Slovenska.

Ak občan bude v deň konania volieb mimo miesta trvalého bydliska, musí požiadať o hlasovací preukaz. S ním a platným dokladom totožnosti potom môže volič voliť v hociktorej z volebných miestnosti.

Volebné miestnosti budú pri oboch kolách prezidentských volieb otvorené od 7.00 h do 22.00 h. Ak nastanú okolnosti, ktoré znemožňujú začať hlasovanie, pokračovať v ňom alebo ho skončiť, môže okrsková volebná komisia posunúť začiatok hlasovania na neskoršiu hodinu alebo predĺžiť čas hlasovania. Celkový čas hlasovania sa však nesmie byť týmto opatrením skrátiť.

O vytvorení volebných miestností informuje voličov mesto alebo obec najneskôr 40 dní pred dňom voľby. Najneskôr 20 dní pred voľbami zašle mesto alebo obec každému občanovi, ktorý je zapísaný v zozname voličov, oznámenie s časom konania volieb, volebným okrskom a miestom, kde môže prísť voliť.

V špeciálnych prípadoch (nemocnice, domovy sociálnych služieb, väznice a pod.) môžu voliť do volebných urien, ktoré za nimi prinesú poverení členovia volebných komisií.

Štátna vlajka, volebná schránka a plenty

Vybavenie volebnej miestnosti určuje zákon. Pri vchode sa musí nachádzať nápis „volebná miestnosť“ a číslo okrsku. Do miestnosti sa umiestňuje štátna vlajka aj znak Slovenskej republiky.

Vo volebnej miestnosti nesmie chýbať volebná schránka, prenosná volebná schránka, schránka na odloženie nepoužitých alebo chybne upravených hlasovacích lístkov.

Okrsková volebná komisia musí mať tiež k dispozícii zoznam voličov, čisté tlačivá na dopísanie voličov, ktorí prídu s hlasovacími preukazmi, ako aj dostatočne veľa hlasovacích lístkov a obálok.

Pred vchodom do volebnej miestnosti sa musia vystaviť vzorové hlasovacie lístky a informácia o spôsobe hlasovania.

V miestnosti sa musí tiež nachádzať osobitný priestor na úpravu hlasovacích lístkov, takzvaná plenta s písacími potrebami. Ich počet si určuje sama obec na základe počtu voličov vo volebnom okrsku.

Správanie vo volebnej miestnosti

Za poriadok vo volebnej miestnosti zodpovedá predseda okrskovej volebnej komisie, počas jeho neprítomnosti jej podpredseda. Pokyny na zachovanie poriadku vo volebnej miestnosti a dôstojný priebeh hlasovania sú záväzné pre všetkých prítomných.

Vzhľadom na moratórium, ktoré začína trvať 48 hodín pred dňom volieb a trvá až do zatvorenia všetkých volebných miestností, členovia volebných komisií nesmú správaním ani oblečením konať v prospech alebo neprospech kandidátov a ovplyvňovať voličov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko