Na hlavný obsah

Vrcholová fáza aktivity Slnka prináša so sebou zaujímavé úkazy

Súvisia s tým napríklad aj polárne žiary.

Vrcholová fáza aktivity Slnka prináša so sebou zaujímavé úkazy
Ilustračná snímka Slnka. Foto: RTVS

Slnko sa nachádza vo vrcholovej fáze svojej aktivity. Toto obdobie so sebou prináša viac zaujímavých úkazov na povrchu našej hviezdy. Má široké dôsledky nielen pre astronomické pozorovania, ale aj pre život na Zemi.

„Tam, kde je to biele, tam je okolo šesťtisíc. Tam, kde je toto tmavé, tam je len 4,5-tisíc,“ vysvetlil riaditeľ úseku hvezdárne a múzea v Hurbanove Ivan Dorotovič.

Takto vyzerá pozorovanie Slnka vo hvezdárni v Hurbanove. Astronómovia pozorujú v posledných mesiacoch zaujímavé úkazy. Napríklad vo februári sa pre zvýšenú slnečnú aktivitu dali vidieť aj väčšie škvrny.

„Slnko prechádza teraz fázou maxima svojej aktivity. Bola predpoveď, že maximum má nastať až v roku 2025. Aktuálny stav ukazuje, že nastane tento rok,“ Dorotovič.

Aktivite Slnka sa v Správach RTVS venovala redaktorka Marína Opálková:

Mesto Hurbanovo má najviac slnečných dní v roku. Práve preto je táto hvezdáreň zameraná najmä na výskum Slnka.

„Nie každý takzvaný cyklus slnečnej aktivity je rovnaký, niektoré sú kratšie niektoré dlhšie,“ dodal.

Ľudia môžu pocítiť zmeny

Tento cyklus trvá približne 11 rokov. Vždy na konci cyklu sa na Slnku dá pozorovať najväčší počet úkazov. Napríklad s tým súvisia aj polárne žiary, ktoré sme na našom území pozorovali naposledy v novembri. Astronómovia tvrdia, že tento rok nás čakajú ďalšie.

„Krajší efekt je polárna žiara, môže ale narušiť technosféru – napríklad fungovanie družíc, prístrojov, ale aj energetické sústavy. Môže to vplývať aj na ľudí,“ uviedol riaditeľ úseku hvezdárne.

Meteosenzitívni ľudia môžu pocítiť isté zmeny. Najviac si však musia dať pozor tí, ktorí chcú Slnko pozorovať na vlastnú päsť. Môže to byť nebezpečné.

V žiadnom prípade sa nepozerať do ďalekohľadu, lebo by to zničilo oči.

„Toto je práve aj tá výzva, prečo treba ísť do hvezdárne, kde máme odborníkov, ktorí toto vedia zrealizovať bezpečne. Ľudia si budú môcť pozrieť povrch Slnka, ako to na ňom vyzerá projekčnou metódou, eventuálne nejakými filtrami,“ informoval generálny riaditeľ Slovenskej ústrednej hvezdárne Hurbanovo Marián Vidovenec.

Tento víkend sa v celej Európe uskutočnia dni hvezdární a planetárií. Ak teda chcete pozorovať slnečnú aktivitu, môžete tak urobiť práve teraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko